Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Roušky budou od středy s výjimkami povinné i venku a v autech

Nosit roušku bude od středy povinné i venku na území obcí, pokud bude člověk blíže než dva metry k jinému. Výjimku budou mít členové jedné rodiny nebo lidé při sportování. Novou povinnost dnes schválila vláda, informoval ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O případném zavedení lockdownu se podle ministra Prymuly nebude diskutovat na vládě tento týden. Podle něj musí opatření prokázat účinnost za 14 dní.

„Ve všech zastavěných prostorách jsou nyní povinné roušky v případě, že se jedná o setkání v menší než dvoumetrové vzdálenost a nejde o členy jedné rodiny. Mimo zastavěné oblasti roušky požadovány nadále nejsou," uvedl k tomu ministr na tiskové konferenci po jednání vlády.

„Čím je chladnější počasí, tím narůstá význam roušek venku," dodal Prymula. Tím, že se na jaře zavedly, se podle něho snížil i výskyt jiných běžných respiračních chorob. Povinné budou také roušky v autě, pokud v něm člověk nepojede sám nebo jen se členy své rodiny.

Že se znovuzavedení nošení roušek venku zvažuje, potvrdil Prymula i hlavní hygienička Jarmila Rážová už v pátek. Prymula ale tehdy řekl, že "v těchto dnech" se další opatření přijímat nebudou.

Nošení roušek při pohybu mimo domov bylo v Česku povinné od poloviny března, postupně bylo zmírňováno. Nejdříve se přestaly nosit venku, ve většině vnitřních prostor zůstaly do 1. července. Znovu měly být ve většině vnitřních prostor a vozů hromadné dopravy zavedené od 1. září, už v polovině srpna to navrhoval tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Nakonec byly znovu povinné až od 10. září.

O případném zavedení lockdownu nebude vláda tento týden jednat

O případném dalším omezení života v Česku, takzvaném lockdownu, se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nebude diskutovat na vládě ani ve středu, ani tento týden. Řekl to dnes na tiskové konferenci po jednání vlády. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) o víkendu řekl, že by se mělo rozhodovat už podle počtu testovaných koncem tohoto týdne.

„Základní opatření by měla platit minimálně 14 dnů, abychom věděli, že mají nějaký dopad. Nemyslím si, že by to bylo ve středu nebo kdykoliv tento týden," řekl dnes Prymula. Za základní opatření ministr označil uzavření škol a restaurací, sportu a kultury a omezení shromažďování na šest osob. Školy jsou i pro žáky 1. stupně základních škol zavřené do 2. listopadu, další opatření platí do konce nouzového stavu, který je prozatím do 3. listopadu.

Minulý týden Prymula a premiér Andrej Babiš (ANO) uvedli, že protikoronavirová opatření se budou postupně uvolňovat podle toho, jak se podaří snížit takzvané reprodukční číslo, které popisuje průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. V pátek se podle epidemiologů dostalo na 1,4 z 1,5 předchozí víkend. Prymula zároveň uvedl, že nakažení koronavirem budou přibývat ještě deset dní až dva týdny, tedy do konce října. Poté by mohlo podle něj mohlo jít o takzvaný udržovací režim. „Platila by opatření, která nejsou tak bolestivá, jako je nošení roušek," uvedl ministr. Podle něj by se mohl obnovit sport alespoň bez diváků nebo v omezených podmínkách otevřít kulturní instituce.

Vláda kvůli nárůstu počtu nakažených nemocí covid-19 zpřísnila opatření od minulé středy, kdy vedle restaurací, barů a klubů zavřela i školy, s výjimkou mateřských a speciálních, a omezila shromažďování na nejvýš šest lidí. Je také zakázáno pít alkohol na veřejně přístupných místech.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, vir, omezení, roušky, Roman Prymula, vláda, rouška, ANO 2011, lockdown, Česko, Andrej Babiš, Jan Hamáček, Adam Vojtěch, Jarmila Rážová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roušky budou od středy s výjimkami povinné i venku a v autech  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.