Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nouzový stav má být vyhlášen od pondělí, prozradil dnes ministr Prymula

Vyhlášení nouzového stavu je podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) nutné kvůli potřebným plošným opatřením ke snížení reprodukčního čísla viru, které je stále 1,2. Umožní také pracovní povinnost zdravotníků. Novinářům to dnes řekl na tiskové konferenci s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO). Vyhlášen má být od pondělí.

O nouzovém stavu podle Prymuly bude ve středu jednat vláda a bude jej obhajovat ve Sněmovně. "Vláda má právo ho vyhlásit na 30 dnů, což je doba, během níž by mělo dojít ke zvládnutí druhé vlny," uvedl. K uzavření ekonomiky podle ministra nepovede.

Opatření, která budou přijata na dva týdny, chtějí ministři představit ve středu. Podle Prymuly se budou týkat kromě avizovaného školství zejména volnočasových aktivit a shromažďování lidí.

Vládní zdravotní rada neměla připomínky k návrhu nouzového stavu

Vládní rada pro zdravotní rizika dnes neměla připomínky k návrhu, aby vláda ve středu projednala vyhlášení nouzového stavu. Po videokonferenčním zasedání to řekl hejtman Vysočiny pověřený vedením Asociace krajů Jiří Běhounek (bezpartijní za ČSSD). Zdůraznil, že vyhlášení nouzového stavu je v rukou kabinetu, vládní rada je pouze poradním orgánem. Radiožurnálu pak Běhounek řekl, že nouzový stav podle něj začne platit až po volbách a variant je několik. O možnosti znovu zavést kvůli epidemii koronaviru nouzový stav bude vláda jednat ve středu ráno.

"Rada vzhledem k vyčerpaným možnostem ministerstva zdravotnictví postupovat podle zákonných norem a po zkušenostech z jara, kdy bylo rozhodnutí ministerstva soudem zrušeno, neměla k myšlence jednání vlády o vyhlášení nouzového stavu připomínek," uvedl Běhounek.

Radiožurnálu po poledni Běhounek řekl, že ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) představil všechny argumenty k tomu, aby vláda ve středu rozhodla. "Těch variant je několik a otázka zastavení šíření covidu především proto, že nám začínají odcházet zdravotníci v poměrně velkém počtu, je otázka strategická," řekl. Domnívá se, že nouzový stav začne platit až po volbách, ale diskuze k tomu nebyla dnes jednoznačně ukončena. Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu se konají tento týden v pátek a v sobotu.

Babiš v pondělí uvedl, že ministr Prymula by měl dnes vládní kolegy seznámit s návrhem na vyhlášení nouzového stavu. Sdělit by jim také měl, jaká opatření chce v rámci nouzového stavu zavést. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) by se nová opatření mohla týkat omezení hromadných akcí.

Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl postupně prodlužován, skončil 17. května. Opozice záměr znovu vyhlásit nouzový stav nepodpořila.

O potřebě znovuzavedení nouzového stavu vládní představitelé začali mluvit zhruba od poloviny září. Prymula ještě jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví před týdnem řekl, že je na místě zvažovat jeho vyhlášení. Následně v úterý po svém uvedení do úřadu ministra médiím řekl, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné. Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny. Nyní Prymula podle Respektu.cz žádá vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví. Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

Chvojka: I koaliční poslanci chtějí informace k nouzovému stavu

Poslanecká sněmovna by měla podle dnešní dohody z grémia komory ve středu projednat otázku vyhlášení nouzového stavu. Novinářům to řekl předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka. Nouzový stav kvůli koronaviru pravděpodobně vyhlásí kabinet ve středu ráno. Podle Chvojky by měli poslancům situaci přijít vysvětlit premiér Andrej Babiš (ANO), vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) i ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). O podrobnosti podle něj stojí také koaliční poslanci. O vysvětlení požádali i komunisté, kteří menšinovou vládu ve Sněmovně podporují.

Chvojka řekl, že by bylo nelogické, kdyby poslanecký klub v otázce nouzového stavu nepodpořil předsedu sociální demokracie Jana Hamáčka. "Očekáváme, že bychom to měli podpořit. Ale měla by tomu předcházet řádná debata volených zástupců," uvedl. Babiš, Hamáček a Prymula by se podle něj měli zúčastnit férové debaty a reagovat na výtky opozice i dotazy poslanců.

"Jsme pro to, aby vláda vysvětlila Poslanecké sněmovně a občanům, proč k tomu sahá," uvedl k debatě o nouzovém stavu předseda KSČM Vojtěch Filip. Připomenul, že Sněmovna rozhoduje až o případném prodloužení stavu nouze nad 30 dnů, rozhodnutí vlády ale může také zrušit. Vystoupením představitelů vlády ve Sněmovně by podle komunistů měl být pročištěn komunikační šum, který debatě o návrhu předchází.  

Šéf poslanců ČSSD připustil, že by se debata mohla klidně protáhnout do pozdních hodin. "Na grémiu Sněmovny ale byla poptávka po tomto tématu, i jako koaliční poslanci máme některé otázky a je předdomluveno, že budeme diskutovat a členové vlády otázky budou zodpovídat," řekl Chvojka.

Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl opakovaně prodlužován a skončil 17. května. Opozice záměr znovu vyhlásit nouzový stav kritizuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky nouzový stav, koronavirus, Roman Prymula, vláda, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, ČSSD, ministr zdravotnictví, Jan Chvojka, Robert Plaga, Jiří Běhounek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

Dejte si říci. Lidské tělo je spontánním řádem jako všechno to, co drží pohromadě a ten vykazuje jako vždy a všude, sebepořádací, sebezáchovné a seberegulační účinky a vlastnosti. Ty tady nazýváme imunitním systémem. V případě coronaviru ho stačí zapnout, tedy iniciovat, včas. On sám zasáhne a tělo ochrání. Jenže musí být spuštěn právě včas, na tom záleží nejvíce, pokud možno dokonce v předstihu tak, aby vetřelce rozpoznal a zlikvidoval, tedy nenechal namnožit. Nejjednodušší možností je tělo ohřát zvenčí všemožnými způsoby okamžitě, kdy "něco není v pořádku" nebo "něco na mě leze", jak se říká, a ono samo řekne po asi hodinové exekuci dost.Tohle máte, ne musíte, prezentovat, máte-li mít zásluhu na ukončení pandemie... Dzp.

Středa, 30. září 2020, 09:51Odpovědět

Nouzový stav má být vyhlášen od pondělí, prozradil dnes ministr Prymula  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.