Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Roman Prymula navrhne vyhlášení nouzového stavu

Vyhlášení nouzového stavu kvůli šíření koronaviru zřejmě navrhne na dalším jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula. Řekl to serveru Respekt.cz. Vláda se sejde za týden. Podle serveru chce Prymula vyhlásit nouzový stav, aby stát mohl přistoupit k dalším opatřením proti šíření nemoci covid-19. Nouzový stav vyhlašuje vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, jehož rozhodnutí pak vláda může schválit, či zrušit. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.

"Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády," řekl Prymula na otázku Respektu, zda bude požadovat vyhlášení nouzového stavu. Naposledy vyhlásila vláda nouzový stav kvůli šíření koronaviru 12. března. Poté byl nouzový stav postupně prodlužován, skončil 17. května.

Ministr vnitra a předseda Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce, že vyhlášení nějaké formy mimořádného stavu by bylo potřeba zvážit, pokud by došlo k výpadku zdravotnického personálu. Podle Hamáčka ale stát zatím zvládá situaci kolem covidu-19 standardními prostředky. Sám Prymula ještě minulý týden v úterý při svém uvedení do úřadu ministra řekl médiím, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné. Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny.

Ministr zdravotnictví v pátek oznámil, že plánuje v tomto týdnu vydat další opatření omezující kvůli koronaviru shromažďování. V neděli upřesnil v pořadu Partie v televizi Prima, že ohlášené omezení volnočasových aktivit bude znamenat maximální účast deset až 20 lidí. Vyhlášení příslušného opatření očekává ve středu nebo v pátek tento týden.

Prymula podle Respektu zvažuje vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která kvůli koronaviru na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví. Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

Autoři | Foto MZČR

Štítky ČR, koronavirus, vláda, nouzový stav, Roman Prymula, COVID-19, Poslanecká sněmovna ČR, Jan Hamáček, Ústřední krizový štáb, ČSSD, Česká televize, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Prymula navrhne vyhlášení nouzového stavu  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.