Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zmírní se omezení pro sport, otevřou hobby markety

Lidé budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek. Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebních výrobků, železářství a obchody a opravny jízdních kol.

O uvolnění restriktivního opatření informoval po dnešním jednání vlády vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Vláda nejprve zakázala konání sportovních akcí spojených s větší účastí lidí. V polovině března rozhodla o zákazu vstupu veřejnosti na vnitřní i venkovní sportoviště. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště byly dosud možné pouze se zakrytými ústy a nosem. Ministerstvo zdravotnictví chce po Velikonocích představit plán postupného uvolňování přijatých opatření kvůli koronaviru.

Od úterý se zmírňují omezení pro individuální sport

Lidé budou moct od úterý individuálně sportovat na venkovních sportovištích. Běh nebo jízda na kole v lese budou možné i bez roušek.

Lidé budou moct na sportoviště, která jsou pod širým nebem. Nadále ale nebude možné využívat zázemí těchto sportovišť, jako jsou například sprchy nebo šatny, upozornil Havlíček.

Zjednoduší se i individuální rekreační sportování v přírodě. "Umožňujeme pohyb těchto osob i bez roušek, ale pouze za předpokladu, že budou udržovat tu psychologickou vzdálenost dva metry od sebe. Zjednodušeně řečeno, pokud někdo pojede v přírodě na kole, nemusí mít roušku, pokud někdo po lese poběží, nemusí mít roušku. Pokud se někdo ale bude pohybovat uvnitř města, kde těch lidí bude více a kontakt by mohl být méně než dva metry, měl by tu roušku mít," řekl Havlíček.

Vláda nejprve zakázala konání sportovních akcí spojených s větší účastí lidí. V polovině března rozhodla o zákazu vstupu veřejnosti na vnitřní i venkovní sportoviště. Individuální sportovní aktivity mimo sportoviště byly dosud možné pouze se zakrytými ústy a nosem.

V úterý otevřou sběrny, ve čtvrtek železářství či hobby markety

Vláda od úterý umožní znovuotevření provozoven, které sbírají a vykupují suroviny včetně kompostáren, ve čtvrtek pak mohou otevřít hobby markety, prodejny stavebnin, železářství a obchody a opravny jízdních kol. Rozšíření výjimek v mimořádném opatření, kterým se zakazuje maloobchodní prodej kvůli zamezení šíření nového typu koronaviru, však doprovodí plošně přísnější požadavky na hygienu.

Ve všech otevřených provozovnách budou muset lidé dodržovat přísnější pravidla, dodal Havlíček. "Všichni zákazníci budou od čtvrtku muset být ve vzdálenosti dva metry od sebe, pokud se nejedná o rodinné příslušníky," uvedl. Blíž u sebe budou moci být také lidé, pokud některý z nich potřebuje podporu. Prodejny musí zajistit dezinfekční prostředky na ruce, u supermarketů bude nadále platit povinnost poskytovat jednorázové rukavice.

Premiér Andrej Babiš (ANO) o víkendu avizoval, že by mohly ve čtvrtek otevřít také obchody s pracovními oděvy, dětským textilem, papírnictví či prodejny obuvi. Kabinet nakonec rozhodl, že před Velikonocemi otevře obchody, kde se prodávají potřeby k rekreaci. "Rozhodli jsme (u ostatních prodejen), že to necháme až na úterý, protože v pátek je den volna a nedávalo by to úplný smysl. Rozhodli jsme se, že vydržíme jednotky dnů, zatím uvolníme rekreaci a sport," vysvětlil Havlíček.

Rozhodnutí Havlíček zhodnotil tak, že kabinet sice rozvolňuje zákazy, ale zpřísňuje požadavky. "Musíme si uvědomit, že dostáváme mezi obyvatele, ale i do provozoven, o něco více lidí, tím pádem musíme být přísnější v hygieně," uvedl. Zákazníci by kvůli dvoumetrovým odstupům měli případně čekat ve zvláštních zónách před obchody, opět v požadovaných rozestupech.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) řekl, že uvolňování musí postupovat obezřetně, hodnotit ho bude skupina epidemiologů při ministerstvu zdravotnictví. "Mezi kroky musí být určitá perioda, abychom byli schopni vyhodnotit dopady," uvedl. Kabinet chce po Velikonocích ohledně rozvolňování představit jasný plán, dodal.

Po celou dobu nouzového stavu mohou být otevřeny prodejny s potravinami, drogerie, lékárny, optiky, zverimexy, trafiky, čerpací stanice, později dostaly výjimku také květinářství, galanterie, zámečnictví, prodejny zahradnických potřeb, opravny domácích spotřebičů, myčky aut, naposledy domácí potřeby nabízející ochranné pomůcky jako ústenky, rukavice nebo dezinfekce. Do stavebnin či hobby marketů je v současnosti umožněn vstup jen podnikatelům.

Vojtěch chce po Velikonocích představit plán uvolňování opatření

Ministerstvo zdravotnictví chce po Velikonocích představit plán postupného uvolňování přijatých opatření kvůli koronaviru. Na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V úřadu ustavil skupinu epidemiologů, která by měla posuzovat dopady rozvolněných opatření.

Mezi jednotlivými uvolněními by měl podle Vojtěcha být určitý časový odstup, aby bylo možné vyhodnotit dopad takového rozhodnutí. Nepůjde tak o nějaké živelné úpravy, řekl. "Chci připravit jasný plán, po Velikonocích ho představíme, jak to bude probíhat, aby to mělo řád, aby ten plán byl na stole," poznamenal ministr.

Vláda kvůli epidemii koronaviru schválila řadu opatření včetně omezení volného pohybu v rámci republiky i přes hranice, uzavření škol, restaurací a některých prodejen. Kabinet 12. března vyhlásil na 30 dnů nouzový stav, jeho možné prodloužení v úterý projedná Sněmovna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky korona, vláda, sportoviště, sport, obchod, Karel Havlíček, Velikonoce, ANO 2011, Adam Vojtěch, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pandemie covidu-19, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmírní se omezení pro sport, otevřou hobby markety  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.