Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Počet nakažených koronavirem stoupl na 833. Přibyla další vyléčená žena

Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Česku dnes dopoledne stoupl na 833. Na onemocnění COVID-19 dosud nikdo nezemřel a vyléčili se zatím čtyři pacienti. Testováno bylo k dnešnímu dni 11619 lidí.

Zástupci vlády, která čelila kritice za nedostatek ochranných prostředků, dnes na pražském letišti sledovali přistání letadla s 1,1 milionu respirátorů z Číny. Další dvě zásilky se čekají v sobotu. Stát plánuje i dodávky roušek pro veřejnost, náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula vyzval občany k používání textilních roušek. Odborníci i politici vyzývají k dodržování omezení pohybu na veřejnosti a karanténu, jinak mohou nastat ještě drastičtější opatření. Schodek státního rozpočtu kvůli dopadům koronaviru na ekonomiku letos podle ministerstva financí překročí 100 miliard korun.

Experimentální lék

K dosud třem uzdraveným přibyla i žena z Moravskoslezského kraje, oznámil dnes ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Dodal, že i když roste počet infikovaných, věří, že se bude zvyšovat i počet vyléčených. Pět pacientů zůstává ve vážném stavu. Pro pacienta, který leží v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) v kritickém stavu s nemocí COVID-19, budou moct lékaři použít experimentální lék Remdesivir. Jeho výrobce, firma Gilead z USA, lék již odeslala do Česka. Nemocnice ho zatím neobdržela.

Limit je 1500 těžce nemocných

Pro těžce nemocné bude podle Prymuly připraveno 400 lůžek s okamžitou možností na rozšíření kapacity na 800 lůžek. Limitem bude podle něj umístit 1500 těžce nemocných. Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) také navrhl vyčlenit určitou kapacitu hotelů pro ubytování zdravotníků. Ti totiž podle Prymuly nechtějí riskovat, že zanesou nákazu mezi své blízké.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, nemocnice, testy, vyšetření, COVID-19, pacient, Česko, Roman Prymula, Všeobecná fakultní nemocnice v Praze, Čína, Ministerstvo financí České republiky, Adam Vojtěch, ANO 2011, Tomáš Petříček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet nakažených koronavirem stoupl na 833. Přibyla další vyléčená žena  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.