Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Ředitelka ústavu pro kontrolu léčiv odletěla na dovolenou na Kubu i přes nouzový stav. Sklidila kritiku

Odjet na dovolenou do Karibiku v den, kdy vláda zakázala Čechům s platností od neděle překračovat hranice? Jen těžko by se to dalo pochopit u řadového občana, ještě hůře se to ale chápe u vysoce postaveného zaměstnance státní instituce. Právě ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová odjela v pátek na plánovanou dovolenou na Kubě. Za to na sociálních sítích sklidila kritiku.

Česko má k dnešnímu večeru 344 potvrzených případů nákazy novým koronavirem, první tři lidé se vyléčili. Od rána přibylo 46 nových případů. Provedeno bylo dosud 5068 testů, uvedlo na webu ministerstvo zdravotnictví. Kvůli vyššímu počtu nakažených a potenciálně nakažených kontaktů hygienici uzavřeli minimálně na 14 dní 21 obcí na Olomoucku a Kynici na Havlíčkobrodsku. 

„Od stejného dne leží na Státním ústavu pro kontrolu léčiv žádost náměstka ministra zdravotnictví Prymuly o rychlé schválení léku na ebolu, který by mohl léčit i kriticky nemocné s COVID-19. Podle sdělení tiskové mluvčí je v úřadu zastupována (pozn. red. myšleno ředitelka Irena Storová) vedoucí ředitelkou Odboru kanceláře ředitele doktorkou Marcelou Škrabalovou a ta ji nejspíše bude zastupovat i po návratu, až bude paní Storová v karanténě,“ dodal portál Hlídač státu, který na dovolenou Ireny Storové upozornil během pondělí.

To, že ředitelka lékového ústavu odcestovala na dovolenou potvrdila redakci Drbny během pondělního odpoledne tisková mluvčí. „Mohu potvrdit, že paní ředitelka je na dlouhodobě plánované dovolené. Podle zákona o státní službě je řízením Státního ústavu pro kontrolu léčiv vždy v době nepřítomnosti paní ředitelky pověřena ředitelka Odboru Kancelář ředitele Marcela Škrabalová, a to v plném rozsahu,“ potvrdila mluvčí úřadu Barbora Peterová a dodala: „Je nezbytné podotknout, že paní ředitelka vycestovala před vydáním krizového opatření vlády, které až na výjimky zakazuje občanům ČR vycestovat do zahraničí, a to do nerizikové oblasti.“ V den vycestování však v tuzemsku platil již nouzový stav.

Dovolenou ředitelce ústavu schválil státní tajemník ministerstva zdravotnictví. Do dnešního dopoledne nemá redakce informaci, že by jí byla dovolená přerušena. „Navzdory tomu a po zjištění aktuální situace v České republice se paní ředitelka rozhodla podniknout veškeré kroky k okamžitému návratu zpět. Momentálně je tedy na cestě,“ doplnila mluvčí.

Státní ústav pro kontrolu léčiv se dnes ohradil také proti vyjádření náměstka Prymuly. „V tuto chvíli je žádost na Státním ústavu pro kontrolu léčit, protože to není standardní lék,“ řekl na nedělní tiskové konferenci náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Zároveň dodal, že jedná s výrobcem.

Propojení dovolené ředitelky s žádostí o lék na nemoc COVID-19 ústav považuje za zcela mylné tvrzení. „K tomuto tématu jsme v návaznosti právě na slova pana náměstka Prymuly vydali prohlášení, které je zveřejněné na našich webových stránkách. Z něj jasně vyplývá, že žádná žádost na SÚKL neleží, neboť SÚKL dodává „pouze“ odborné stanovisko. Další kroky k dostupnosti a zajištění léčby činí Ministerstvo zdravotnictví,“ uzavřela Peterová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto SUKL

Štítky koronavirus, cestování, SUKL, Státní ústav pro kontrolu léčiv, Kuba, Česko, Irena Storová, Roman Prymula, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, COVID-19, Karibik, Olomoucký kraj, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ředitelka ústavu pro kontrolu léčiv odletěla na dovolenou na Kubu i přes nouzový stav. Sklidila kritiku  |  Koronavirus  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.