Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Odpůrci Ruska na Brněnsku posprejovali sochu rudoarmějce

Odpůrci Ruska pravděpodobně v noci na dnešek poničili v Kuřimi na Brněnsku sochu rudoarmějce na náměstí Osvobození sprejem. Případem se zabývají policisté, řekl to starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN). Nápis sprejem vyjadřující se hanlivě na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina se objevil také na podchodu na nádraží v Brně-Židenicích.

„Socha se zatím terčem tohoto typu útoku nestala, maximálně šlo o nějaké opilecké eskapády, kdy někdo na sochu vylezl a něco jí přehodil přes paži. Rád bych lidi vyzval, aby se nevěnovali nesmyslnému obrazoborectví a raději se snažili pomáhat těm, kdo to potřebují. Posprejování pomníku nic neřeší," konstatoval starosta Sukalovský.

Hanlivý nápis sprejem na Putinovu adresu se objevil i na podchodu na nádraží v Brně-Židenicích. „Prověřujeme několik takových situací," řekl mluvčí jihomoravských policistů Pavel Šváb.

Sochy rudoarmějců se staly cílem útoku odpůrců Ruska i v minulosti. V roce 2019 někdo červenou barvou polil pomník rudoarmějců v Brně-Králově poli. Bylo to v době, kdy zastupitelstvo Prahy 6 rozhodlo navzdory protestům ruské strany o odstranění sochy maršála Koněva na náměstí Interbrigády.

Na podstavec sochy rudoarmějce na Moravském náměstí v Brně v květnu 2015 někdo namaloval metr vysoké srdce v barvách Ukrajiny v době, kdy se připravovaly oslavy 70. výročí konce druhé světové války.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Uhlíř Patrik

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, policie, Jihomoravský, socha, Brněnsko, Kuřim, Vladimir Vladimirovič Putin, Drago Sukalovský, Starostové a nezávislí, Pavel Šváb, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odpůrci Ruska na Brněnsku posprejovali sochu rudoarmějce  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.