Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kreml zjevně čerpá inspiraci v nacistické a sovětské propagandě, říká odborník na dezinformace

Vláda se podle premiéra Petra Fialy (ODS) chystá zřídit funkci zmocněnce pro média a boj proti dezinformacím. Měl by pomoci k důslednějšímu a razantnějšímu boji proti fake news tím, že bude koordinovat tuto činnost na jednotlivých úřadech. Právě dezinformačním útokům ze strany Ruska, které zahájilo invazi na Ukrajině čím dál častěji čelí Česká republika.

„Rusko se dlouhodobě snaží o vyvolávání informačního chaosu a vytváření dezinformačních narativů, které jsou často protichůdné. V následujících dnech a týdnech můžeme očekávat, že tato snaha zesílí, stejně jako jsme to mohli pozorovat v roce 2014, kdy boje proruských separatistů na Ukrajině začaly,“ potvrdil Miloš Gregor, který je politologem na Masarykově univerzitě a specializuje se na problematiku fake news.

V těchto dnech můžeme podle něho vidět velice rychle se měnící linky komunikace Kremlu. „A to od popírání až zesměšňování informací o jejich záměru Ukrajinu napadnout, přes snahu přesvědčit zejména Rusy, že Ukrajina na Rusko provádí útoky až po hrozbu, že pokud se západní mocnosti, jakkoliv rozhodnou Ukrajině pomoci, stihne je krutý trest,“ doplnil Gregor, podle kterého je v těchto dnech a týdnech namístě hovořit v souvislosti s Ruskem spíše o propagandě než o dezinformacích.

Když jsem se ráno vzbudila, nevěřila jsem tomu. Putin je druhý Hitler, říká mladá Ukrajinka žijící v Česku

První hodiny ruské invaze těžce prožívají také Ukrajinci žijící v Česku. Většina z nich má část rodin přímo na území, kde probíhají boje. O pocitech bezmoci mluví také Ukrajinka Kornelia, která dlouhodobě žije na severu Čech.

„Ve většině případů se nejedná o nikterak sofistikovanou a moderní propagandu, naopak Kreml docela zjevně čerpal inspiraci v nacistické a sovětské propagandě z období druhé světové války. To, že se často jedná o vyloženě primitivní propagandu a dezinformace, které jsou v řádu hodin vyvráceny nezávislými pozorovateli nebo médii, Rusku nevadí. Z velké části se jimi totiž nesnaží přesvědčit západní země, ale získat si podporu mezi domácím publikem, mezi Rusy. A k těm se informace o vylhaných a zfalšovaných informacích a „důkazech“ přes tvrdou cenzuru tamních médií nedostanou,“ dodal spoluautor Nejlepší knihy o fake news.

Z dlouhodobého hlediska je podle Gregora efektivním nástrojem, jak se propagandě a dezinformacím bránit, snaha o zvyšování mediální gramotnosti a kritického myšlení. „To však vyžaduje čas, změna nepřijde ze dne na den, naopak se bavíme o horizontu několika let. V této chvíli, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu a snaží se odvést naši pozornost propagandou a dezinformacemi, je ale zásadní čerpat informace z ověřených a věrohodných zdrojů. Pro naše potřeby běžných občanů není třeba ihned okamžitě vědět, jestli byla sestřelena nějaká helikoptéra nebo stíhačka. Můžeme si tedy dovolit ten „luxus” počkat si, až danou informaci ověří seriózní médium, které na to má lepší prostředky a kapacity,“ vysvětlil politolog a uzavřel: „Proto bych čtenářům radil, ať jsou při sdílení obsahu ze sociálních sítí obezřetní a opatrní a ideálně si počkají, zda danou informaci potvrdí některé seriózní médium nebo ideálně oficiální úřady. Kdybych měl toto doporučení shrnout do lakonického hesla: nejdřív myslet, potom sdílet.“

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto youtube.com

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Miloš Gregor, dezinformace, propaganda, Moskevský Kreml, Petr Fiala, ODS, Česko, Masarykova univerzita, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kreml zjevně čerpá inspiraci v nacistické a sovětské propagandě, říká odborník na dezinformace  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.