Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začala ruská invaze na Ukrajinu, ve městech se ozývají střelba a výbuchy

, aktualizováno 24. února 2022, 6:19

V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian poté, co ruský prezident Vladimir Putin oznámil začátek speciální vojenské operace na Ukrajině. V Kyjevě bylo slyšet několik silných zvuků znějících jako střelba dělostřelectva, uvádí agentura Reuters s odvoláním na svědky z místa, včetně svého zpravodaje a reportéra stanice Fox News. U hlavního letiště Boryspil v Kyjevě byla slyšet střelba, píše agentura Interfax. V současné situaci Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor. V přístavních městech Mariupol a Oděsa se podle agentury Interfax Ukrajina vylodili ruští vojáci, podle novinářů se zde tvrdě bojuje.

Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba uvedl, že Rusko zahájilo plnohodnotnou invazi na Ukrajinu. "Putin právě zahájil plnohodnotnou invazi na Ukrajinu," napsal na twitteru Kuleba. "Ukrajina se bude bránit a vyhraje. Svět musí Putina zastavit. Nyní je čas jednat." zdůraznil.

"Okolnosti od Ruska vyžadují rozhodné kroky," řekl dnes Putin v televizním projevu. Rusko podle svého nemá v plánu okupaci ukrajinských území a nedopustí, aby se na Ukrajině objevily jaderné zbraně.

Zároveň varoval, že na jakýkoliv pokus ze zahraničí zasahovat do jednání Kremlu Rusko okamžitě odpoví. "Spravedlnost a pravda je na ruské straně," prohlásil šéf Kremlu s tím, že veškerá odpovědnost za možné krveprolití bude plně a zcela v odpovědnosti ukrajinského režimu.

Podle Unian byly zaznamenány výbuchy po páté hodině místního času (po 4:00 SEČ) kromě Kyjeva také v Oděse na jihu Ukrajiny, Berďansku na jihovýchodě a Charkově a Kramatorsku na východě. Kyjevský starosta Vitalij Kličko vyzval obyvatele města, aby - pokud nepracují v profesích klíčových pro chod země - zůstali doma a měli v pohotovosti zavazadlo s nejnutnějšími věcmi pro případ evakuace. Apeloval na ně také, aby zachovali klid. "Nejhorším nepřítelem je nyní panika," napsal na facebooku.

Z ukrajinského Donbasu přicházejí zprávy o silném ostřelování, uvádí dále Unian. Podle AFP byly výbuchy slyšet také v Mariupolu na jihovýchodě. Letiště Kyjev-Žuljany zrušilo nejbližší lety, uvádí Interfax. Veřejnoprávní televize informovala, že Ukrajina uzavřela celý svůj vzdušný prostor.

Agentura Interfax Ukrajina uvedla, že v přístavních městech Mariupol a Oděsa se vylodili ruští vojáci. Místní novináři na internetu podávají zprávy o tvrdých bojích, informace ale zatím nejsou jednoznačně potvrzené. Část Oděsy je podle Interfax Ukrajina bez dodávek elektrického proudu.

Svědectví o explozích nebo palbě v ukrajinských městech přicházejí krátce poté, co Putin vystoupil s projevem k národu, v němž informoval o začátku operace na ukrajinském Donbasu. Agentuře Reuters nejmenovaný činitel Severoatlantické aliance sdělil, že vše nasvědčuje tomu, že Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu. Prezident USA Joe Biden řekl, že po začátku vojenské operace na Ukrajině je pouze Rusko odpovědné za příští oběti na životech a lidské utrpení.

Agentura Unian informuje, že pod útokem se ocitla řada ukrajinských vojenských objektů. Úderům zřejmě čelí především jednotky protivzdušné obrany, letecké základny a systémy řízení.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto OSIN

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, střelba, Kyjev, výbuch, Interfax, ruská invaze na Ukrajinu, Vladimir Vladimirovič Putin, Oděsa, Mariupol

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala ruská invaze na Ukrajinu, ve městech se ozývají střelba a výbuchy  |  Invaze na Ukrajině  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.