Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: V Linzi otevřou moderní fotbalový stadion, dočkají se Budějovice aspoň tělocvičny?

Sousedé z Rakouska nám ukazují něco, o čem si České Budějovice zatím mohou nechat zdát. Zatímco na jihu Čech tlacháme o nedostatku sportovišť, v Linzi dokázali za čtyři roky vybudovat moderní fotbalový stadion pro druholigový klub. Můžeme cítit hlavně frustraci, když si uvědomíme, že projekt není o moc dražší než plánované Multifunkční centrum Dlouhá louka. To po třech letech plánování skončilo fiaskem.

Navštěvovat zasedání českobudějovických zastupitelů je zážitek, který si člověk většinou nedopřává rád. Několikahodinová diskuse většinou zahrnuje zbytečné hádky a vášně, konstruktivní diskuse chybí a z tohoto koktejlu můžeme jen těžko vzniknout výsledek, který obyvatelé města pocítí. 

Chybí nám sportoviště, potřebujeme tělocvičny, hokejové stadiony a další zázemí nejen pro mladé sportovce. To jsou věty zaznívající z úst politiků řadu let bez ohledu na politickou příslušnost. A zatímco my mluvíme a upozorňujeme na zjevné, sousedé z Rakouska jednají. 

V roce 2019 se zástupci města Linz a spolkové země Horní Rakousko dohodli na balíčku, jehož cílem byla podpora sportovní infrastruktury. Politici chtěli mimo jiné zviditelnit fotbal v tomto městě, kde žije přibližně 200 tisíc obyvatel. Jaký je výsledek? 

Už příští rok budou v Linzi otevírat fotbalový stadion pro druholigový klub FC Blau-Weiß Linz. Nabídne téměř 5,5 tisíce míst, moderní zázemí, projekt ale počítá také s komerčními prostory. V suterénu dokonce vznikne sklad nábytku pro síť prodejen XXXLutz. Nové arény se dočká také prvoligový LASK Linz, balíček peněz na podporu sportovní infrastruktury se má dotknout i atletů, volejbalistů či házenkářů, protože politici naplánovali také rekonstrukci a přestavbu tělocvičny pro míčové sporty za 12 milionů euro. 

Vizualizace plánovaného stadionu pro FC Blau-Weiß Linz, jehož otevření je naplánované na příští rok. Zdroj: Magistrát města Linz

Cena za fotbalovou arénu pro Blau-Weis Linz? V přepočtu bezmála 800 milionů korun. Server ORF před nedávnem informoval, že stavební práce pokračují bez problémů. Za čtyři roky od dohody mezi městem a spolkovou zemí bude hotovo a Linz se příští rok pochlubí novou a rozsáhlou sportovní infrastrukturou. 

Srovnání s tím, co se děje v Českých Budějovicích, je žalostné. V roce, kdy se rakouští sousedé pustili do velkého projektu na podporu sportu, totiž pod Černou věží definitivně skončil projekt Multifunkčního centra Dlouhá louka. Přípravou a následnými dohady nad tímto projektem politici strávili tři roky bez výsledku. 

Multifunkční centrum přitom nebylo o moc levnější než již zmíněný fotbalový stadion v Linzi. Než záměr definitivně krachl, předpokládali zástupci města s investicí za zhruba půl miliardy korun. To byla částka z období před zhruba třemi lety, nyní by byla investice nejspíš dražší s ohledem na růst stavebních materiálů a prací.

Budějčáci se za poslední roky nedočkali žádné významné investice do sportovní infrastruktury. Výjimkou je pouze Sportovní hala základní školy Oskara Nedbala. Takových prostor by mělo v Budějovicích vzniknout více. Potřeba jsou ale činy, už dlouho se například řeší modernizace fotbalového areálu Složiště, které skýtá velký potenciál. 

Podobné projekty podporují děti ve sportování, produkují úspěšné reprezentanty, dělají dobré jméno městu i celému regionu a v neposlední řadě přináší i ekonomické příležitosti. O tom všem ale můžeme další roky tlachat a frustrovaně sledovat, jak se to děje jen pár kilometrů od našich hranic. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky komentář, české budějovice, linz, sport, investice, fotbal, Linec, SK Dynamo České Budějovice, fotbalový stadion, projekt, Rakousko, Česko, FC Blau-Weiß Linz, Oskar Nedbal, LASK Linz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: V Linzi otevřou moderní fotbalový stadion, dočkají se Budějovice aspoň tělocvičny?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.