Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

ČNB má v boji proti inflaci nenápadného, ale velmi silného protivníka. Enormní úspory Čechů

Nejprudší zvýšení úrokových sazeb od roku 1997 je ze strany České národní banky na místě. Stimulovat dál levnými penězi ekonomiku, která je kvůli nedostatku pracovních sil a rozsáhlým výpadkům v dodávkách surovin a komponentů tak jako tak na hraně svých aktuálních možností, by byl čirý nesmysl. Pouze by se tak dál přiživovala inflace, aniž by to mělo výraznější dopad na zrychlení hospodářského růstu České republiky.

Autorem textu je Ondřej Šmakal. Ten je předním českým manažerem s mnohaletými zkušenostmi z oblasti marketingu, financí a pojišťovnictví. V minulosti pracoval mimo jiné jako manažer direct marketingu penzijních fondů v ČSOB Pojišťovně či pojišťovně Aegon. Posledních 10 let se pak pohybuje na vysokých řídících pozicích ve společnostech poskytujících nebankovní půjčky. Od roku 2017 je generálním ředitelem islandsko-česko-britské fintech skupiny Orka Ventures, jež se zaměřuje na on-line poskytování hotovostních spotřebitelských úvěrů a předplacených debetních karet na několika trzích střední a severní Evropy.

Na druhou stranu ale není rozumné čekat od měnové politiky ČNB rychlé zázraky. Těžší přístup k úvěrům sice má potenciál situaci na trhu zklidnit a postupně vrátit inflaci na normální úroveň kolem 2 %, proti efektu zvýšení úrokových sazeb ale bude stát velmi silný protivník – enormní úspory českých domácností.

Jen od začátku pandemie lidé navýšili svoje vklady na netermínovaných bankovních účtech o více než čtvrtinu. Nominálně to představuje těžko představitelných 600 miliard korun. Značná část těchto peněz na účtech skončila proto, že je kvůli uzavřeným obchodům a později i kvůli výpadkům ve výrobě a dodávkách nejrůznějšího zboží zkrátka nebylo jak utratit. Lidé tak mají na budoucí spotřebu velmi dobře nabito. Polštář na účtech je dokonce tak velký, že řada domácností nebude mít problém si za nové zboží připlatit ještě o něco víc, pokud na něj v obchodech nebo třeba i autosalonech narazí. Vysoká míra inflace z reálné hodnoty těchto finančních polštářů samozřejmě pomalu ale jistě ukrajuje a lidé by tak ve svém vlastním zájmu měli nastřádané peníze spíše vhodně investovat. Minimálně v krátkodobém horizontu se však nedá očekávat, že statisíce drobných střadatelů najednou začnou diverzifikovat své finanční prostředky a investovat.

Pro ČNB to není dobrá zpráva. Utrácení za stále dražší zboží jde přímo proti její snaze krotit inflaci. Postupné zdražování úvěrů a hypoték s tím, jak budou postupně lidem končit velmi výhodné fixace sice nakonec tempo růstu cenové hladiny zchladí, bude to ale trvat déle, než si mnozí lidé dnes myslí. Centrální banka tak bude přinucena brzy znovu zasáhnout. Nemusí přitom použít jen úrokové sazby, ale ve hře je například i zpřísnění limitů pro poskytování hypoték. Ať tak nebo tak, určitě půjde o razantní krok. Jedině tak má ČNB vyvolat tváří v tvář tak velkému balíku hotovosti dostatečný efekt.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky finance, úspory, Ondřej Šmakal, inflace, Česká národní banka, peníze, úroková sazba, Česko, ČSOB Pojišťovna, Aegon N.V., Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČNB má v boji proti inflaci nenápadného, ale velmi silného protivníka. Enormní úspory Čechů  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.