Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Dvě koalice a Babišův strach

Průzkumy před volbami naznačují, že jejich výsledek bude opravdu těsný. Před lidmi ovšem stojí poměrně jednoduchá volba. Na jedné straně je Hnutí ANO premiéra Babiše obklopené několika satelitními stranami, kteří reprezentují dosavadních osm let vládnutí. Na straně druhé je pět opozičních stran, ty nabízejí konec Babiše a všeho, co reprezentuje. Podívejme se proto na současnou opozici – co nabízí a má vůbec šanci uspět?

Spásu nečekejte. Volby nic nezmění, nejde o všechno...

Volby do Poslanecké sněmovny jsou za dveřmi. Když řeknu, že se po nich nic nezmění, pravděpodobně rozezlím většinu čtenářů. Je to ale pravda. Žádná podstatná změna nás totiž nečeká.

Autor textu pracoval v neziskovém sektoru, v Asociaci pro mezinárodní otázky byl do roku 2007 předsedou, předsedou její Správní rady byl do roku 2015. Od roku 2004 působí i v Asociaci NNO ČR. V letech 2008-9 byl ředitelem kabinetu vicepremiéra pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR, kde se věnoval jak přípravám a realizaci českého předsednictví v EU, tak i obecně evropské i domácí politické agendě. V období 2010-13 působil v Kanceláři Poslanecké sněmovny PČR jako hlavní poradce Zahraničního výboru. V současnosti pracuje v soukromém sektoru jako nezávislý konzultant. Od roku 2018 je členem ODS.

Vznik dvou koalic – tedy Spolu a Pirátů a Starostů – znamená zásadní změnu celé předvolební situace. Snadno se to pozná na reakcích, které Andrej Babiš přímo i nepřímo vyjadřuje. Dokud vedlo spojení PirStan, velmi tvrdě je napadal a líčil je jako hrozbu. Když se pak situace vyvinula a do vedení se posunula trojkoalice Spolu, obratem otočil své hnojomety na ně. Z toho se dá vyčíst jediné: má strach.

Je předvolební koalice správný krok?

Argumentem, který často zaznívá, je kritika předvolebních koalic jako účelového a netransparentního podvodu na voličích. Při bližším pohledu je to ovšem nesmysl. V českém politickém systému jsou koalice naprostá nutnost. Uzavřít ji ještě před volbami je daleko otevřenější a férovější, než bývá její podivné lepení až následně. Obě koalice zveřejnily své společné programy, takže je jasné, na čem se shodnou a co budou prosazovat.

Samozřejmě by bylo lepší, kdyby se namísto stran a programů integrovali voliči. Pokud by si lidé z pěti opozičních stran postupně vybrali dvě nebo tři, politické spektrum by se vyčistilo a zpřehlednilo. To se ovšem od minulých voleb nestalo, v průzkumech i ve všech posledních dílčích volbách dokázalo všech pět stran v určité míře uspět. Právě proto dávají předvolební koalice smysl.

Připomeňme, že už v parlamentních volbách v roce 2017 získalo těchto pět stran přes 38 procent hlasů; vinou roztříštěnosti a volebního systému ale získaly daleko menší podíl mandátů. Nový volební zákon pomůže, ale spojení jejich hlas rozhodně posílí.

Hrozí další čtyři báječné roky s Andrejem Babišem?

Parlamentní volby jsou doslova za rohem. Každý, kdo politiku alespoň trochu sleduje, cítí sílící kampaň a vidí, jak jsou výsledky v průzkumech vyrovnané. Půjde doslova o každý hlas. Stále ale hrozí, že Hnutí ANO premiéra Andreje Babiše nejen...

Jak si lze vybrat?

Oba koaliční bloky se v mnohém liší. Podstatné je, že tyto koalice oslovují svým volebním potenciálem hodně přes 50 % voličů. Nabízí tak poměrně široké spektrum názorů a přístupů, vybrat z nich si lze. A obě garantují, že provedou důslednou de-agrofertizaci celé země.

Koalice Pirátů a Starostů reprezentuje strany „nové“, i když hnutí STAN už v Nečasově vládě sedělo. Kdo „tradičním stranám“ nevěří, hledá politiky jiné a lepší, může v této koalici zkusit své štěstí. Racionálním argumentem pro volbu této koalice je pak středová či středo – levá politická orientace a případná důvěra vybraným politikům tohoto bloku.

Koalice Spolu dokázala spojit tři strany, které lze označit za tradiční. Výhodou takového uskupení je to, že volič už dobře ví, co může čekat. Strany mají hodnotové ukotvení, podle nějž je jasné, jak se postaví k problémům stojícím před nimi. Relativně silná členská základna je pak stabilizačním faktorem, který jim brání v nepředvídatelných krocích. Program je postaven více pravicově – na nízkých daních a efektivním a fungujícím státu.

Autor textu je členem ODS, jeho volba je jasná. Lidé však mají velký výběr – mohou i v rámci koalic pomocí preferenčních hlasů zásadně ovlivnit, jaké strany a jací lidé nakonec ve Sněmovně získají nejsilnější hlas. A mají naději, že tentokrát tyto strany uspějí.

Česká republika potřebuje po osmi letech změnu. Současný Babišův režim nenabízí do budoucnosti vůbec nic pozitivního: pouze dluhy, inflaci, chaos a premiérův osobní korupční potenciál. To je objektivně děsivá perspektiva. Proto jsou tyto volby zcela zásadní, srovnatelné snad s rokem 2010. Je opravdu na čase u nás věci změnit.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky volby, komentář, Andrej Babiš, SPOLU, koalice, ANO 2011, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, Evropská unie, ODS, Úřad vlády České republiky, Zahraniční výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janyška

A má se čeho bát. Ve hře jsou i vraždy... Dzp.

Úterý, 2. listopadu 2021, 17:25Odpovědět

Dvě koalice a Babišův strach  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.