Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Tradiční T. G. Masaryk a fresh Piráti?

Dnes si připomínáme 171 let od narození prvního československého prezidenta. Existuje zažitá a značně zjednodušená představa, že se za první republiky žilo krásně a že „tatíček“ Masaryk byl nadstranickým prezidentem, dbajícím na ideály demokracie. Realita byla jiná. T. G. Masaryk byl jako prezident velmi aktivistický. Výstižně to popsaly v den jeho smrti Polední listy: „byl přílišným individualistou, než aby mohl býti skutečným demokratem“, a ačkoliv akcentoval lidskost a humanismus, „chyběl mu cit, nerad odpouštěl a protivil-li se mu někdo, snažil se jej zdeptati“.

Přesto nebo právě proto byl bezesporu politickou osobností, na kterou můžeme být právem hrdi. Pokud by s námi nebyl covid, tak dnes se skupinou běžců absolvuji běh u příležitosti výročí prezidentova narození. Ten se s přestávkami běhá od roku 1938. Můj vlog z ročníku 2019 najdete níže.

Symboly v politice a realita vládnutí

Pokud je Masaryk symbolem tradice, tak Piráti jsou symbolem „fresh novinky“ české politiky. K tomuto srovnání mě přivedl poslanec za Piráty Jakub Michálek. Ten napsal, že vláda Andreje Babiše jejich důvěru nemá, ale hlasovat o ní nebudou.

Jako bývalý politik z tradiční strany bych měl tomu pirátskému oportunismu rozumět. Přiznejme si ale, že situace je jiná. Nebývale kritická. Každý den vládnutí současné vlády stojí doslova desítky životů a velké ekonomické ztráty všech občanů. Kdy jindy hlasovat o důvěře vlády než teď? A kdo jiný by měl být tou štikou v poslaneckém rybníce, než nová „jiná“ strana? Strana pirátská. Strana s ambicí mít předsedu vlády a která to chce dělat jinak než tradiční politické strany. Není to ale jinak? Pirátská strana za čtyři roky ve Sněmovně sklouzla do politikaření a stala se tak jen další tradiční stranou. Vykřičníkem pro jejich voliče by mělo být pirátské působení v Jablonci nad Nisou. Tam prakticky zablokovali vládnoucí koalici a město začalo fungovat až po jejich odchodu.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Edvard Kožušník, blog, Piráti, Masaryk, Tomáš Garrigue Masaryk, vláda, První republika, důvěra, Jakub Michálek, Česká pirátská strana, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Dvořák

Chcete být bohatí, tedy vlastně jaksi spíš jenom obohacení? Volte Piráty! "Náš cíl jediný, muslim do každé rodiny!"

Neděle, 7. března 2021, 09:36Odpovědět

Petr Dvořák

Jakub Michálek je poněkud . . . . . eh . . . . . posedlý Masarykem. CITUJI z TV debaty ohledně ministestva financí: "Už Tomáš Garrigue Masaryk říkal, že všechno co najdete na internetu, nemusí být pravda."

Neděle, 7. března 2021, 09:34Odpovědět

Tradiční T. G. Masaryk a fresh Piráti?  |  Blogy a komentáře  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.