Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

ANO a SPD zablokovaly rychlé schválení vzniku agentury pro digitalizaci

Vytvoření státní agentury, která by propojila informační systémy veřejné správy a zajistila nadresortní sdílení digitálních služeb, Sněmovna urychleně neschválí. Zablokovala to opoziční hnutí ANO a SPD. Dolní komora nedokončila ani úvodní kolo projednávání. O vzniku Digitální a informační agentury (DIA), která má od ministerstva vnitra převzít správu základních registrů, se tak bude znovu jednat v dalších dnech.

Agentura se sídlem v Praze nemá zapadnout mezi další ústřední orgány veřejné správy, ale má přispět k digitalizaci Česka, řekl poslancům ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). Nadresortní sdílení digitálních služeb veřejné správy má umožnit účinně a flexibilně zajišťovat jejich vývoj i kybernetické bezpečnostní zájmy ČR, uvedl.

"Není nám jasné, jaké jsou vazby k ministerstvu vnitra, není nám jasný význam agentury," zdůvodnila veto na schválení zákona bez projednání ve výborech předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová. Poslanec ANO Robert Králíček připustil, že záměr vlády je správný a že vládní zmocněnec pro digitalizaci nebyl s ohledem na jeho pravomoci nejlepším řešením. Za problém ale pokládá podobu agentury. Bartošova ministerská předchůdkyně Klára Dostálová (ANO) navrhovala vrátit novelu vládě k přepracování.

DIA má zjednodušit poskytování služeb veřejné správy lidem. Podle plánů ministerstva pro místní rozvoj má vzniknout k 1. lednu příštího roku, reálně zahájit činnost by měla až od začátku dubna, aby byl dostatek času na nutné převody a přípravy. V přechodném období bude ústředním orgánem státní správy ve vymezených oblastech nadále ministerstvo vnitra.

Bartoš, do jehož pravomoci bude patřit jmenování a odvolání ředitele agentury, dostal za úkol do konce roku předložit návrh dalšího směřování základních registrů. Pokud z plánů vyplyne vhodnost jejich přesunu do DIA, musí ministr představit konkrétní postup.

Vláda už začátkem dubna schválila Bartošem předložený záměr transformace, koordinace a řízení digitalizace, jehož součástí je nová organizační struktura některých úřadů státní správy.

Nová agentura by podle ministra měla provozovat takzvaná kompetenční centra, která soustředí experty na danou oblast. V plánu jsou tři taková centra, jedno pro sdílené služby a odborné vzdělávání, další pro jednotný standard a uživatelskou přívětivost. Třetí se má zabývat analýzami, spoluprací a vývojem.

Vytvoření DIA si vyžádá 168 nových pracovních pozic, 187 zaměstnanců má podle Bartoše převzít z ministerstva vnitra. Roční náklady na ně a další výdaje jako služby, konzultace či programové vybavení by měly činit 300 milionů korun. Národní plán obnovy by podle materiálu měl zajistit 140 milionů korun ročně, zbytek by připadl na státní rozpočet. Vzhledem k předpokládaným úsporám se očekává návrat investice do 18 až 24 měsíců.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PSP ČR

Štítky ČR, sněmovna, internet, správa, digitalizace, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Ministerstvo vnitra České republiky, veřejná správa, Ivan Bartoš, Poslanecká sněmovna ČR, Česko, Česká pirátská strana, Praha, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Ale nám je to jasné - další tunel na státní kasičku jako v případě IZIP, a dalších "digitalizovaných" forem zločinu našich politiků-pijavic, přisátých na erární vemínka...

Středa, 7. září 2022, 11:51Odpovědět

ANO a SPD zablokovaly rychlé schválení vzniku agentury pro digitalizaci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.