Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sucho, kůrovec a nebezpečí požáru. Vyprahlá příroda na Jesenicku dělá starost lesníkům i ochráncům

Díky speciálnímu nízkému přeletu mohli pracovníci Arcibiskupských lesů a statků zmapovat stav lesů v Olomouckém a Zlínském kraji, které má organizace ve vlastnictví. Pohled na porost ztrápený suchem a škůdci nebyl pro odborníky nijak příjemný. Před suchem varuje také Správa CHKO Jeseníky a zdůrazňuje dodržování opatření pro zamezení vzniku požáru.

Při takzvaných rekognoskačních letech mapovali zástupci Arcibiskupských lesů Olomouc lesní majetek o rozloze zhruba 42 tisíc hektarů. Lesníci se mohli z výšky podívat na lesy v okolí Velehradu, Kroměříže, Bystřice pod Hostýnem, na Chřibech, na Mohelnicku, Jesenicku a v Rychlebských horách.

„Rekognoskační lety jsou pro nás cenným nástrojem při vyhodnocování stavu lesního porostu. Zaprvé máme možnost vidět lesní majetek z globální perspektivy a lépe odhadnout určité tendence vývoje stavu lesa a za druhé, z výšky je možné odhalit některá počínající ohniska kůrovce mnohem dříve než ze země,“ vysvětlil v tiskové zprávě jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc Arnošt Buček.

V lokalitách, kde spadlo od začátku roku jen velmi málo srážek, se podle zjištění odborníků rozmohl kůrovec. Na sucho navíc doplácejí i listnaté stromy. Ve vážných problémech je například bezzásahová oblast Národní přírodní rezervace Rejvíz. ,,Situace s kůrovcem se bohužel nevyvíjí dobře. Především na Rejvízu v Jeseníkách, kde již od zimy spadlo velmi málo srážek, nabývá kalamita opět na své síle. Za normálních okolností napadá kůrovec hlavně osluněné stěny lesního porostu, ve stinném lese se nevyvíjí tak dobře. Avšak nyní jsou lesy natolik rozvráceny probíhající kalamitou, že podkorní hmyz má mnohem větší příležitosti k šíření,“ konstatuje Arnošt Buček. Podle něj vypadají kvůli extrémnímu suchu listnaté stromy například v oblasti Velehradu jako by již byla polovina podzimu.

„Na nedostatek srážek trpí i mladé stromy, kterým se snižují přírůsty a některé dokonce usychají úplně,“ dodává jednatel Arcibiskupských lesů a statků Olomouc.

Před suchem nejen v horských lesních oblast varuji zástupci Správy CHKO Jeseníky. A to také z důvodu lesních požárů, které mohou vzniknout kvůli lidské nedbalosti a porušování zásadních pravidel a zákonů. „Návštěvníci lesů určitě v souvislosti s Národním parkem České Švýcarsko zaznamenali zvýšené riziko požárů, které platí i v Jeseníkách. I přes sucho a riziko šíření ohně stále likvidujeme nelegální ohniště například na Jelení studánce,“ uvádějí pracovníci Agentury ochrany přírody a krajiny na sociálních sítích.

Mimo vyhrazená místa je rozdělávání ohňů na celém území chráněné krajinné oblasti zakázano, zejména pak na lesních a lučních pozemcích. „Stejně tak je v lesích zákonem zakázáno i kouřit. Prosíme Vás, nerozdělávejte ohně, nekuřte v lese a na hřebenech. Buďte obezřetní, požár můžou způsobit také pietní svíčky a létající lampiony štěstí,“ apelují na hosty cenné přírodní oblasti ochranáři.

K výzvě se připojují také ekologické spolky. „Jeseníky patří letos mezi nejsušší oblasti v České republice, zejména východní část. Berme varování vážně a chraňme společně přírodu Jeseníků,“ dodává Ondřej Bačík ze Společnosti přátel Jeseníků.

Klíčový bude podle lesníků vývoj počasí v následujících týdnech. Přetrvávající sucho a vysoké teploty mohou lokálně vést i ke třetímu rojení kůrovce. Malé množství srážek navíc může negativně ovlivnit i podzimní výsadbu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcibiskupské lesy a statky Olomouc

Štítky Příroda, sucho, stromy, les, Rejvíz, Národní přírodní rezervace, Jeseníky, požár, kůrovec, kalamita, Olomoucký kraj, kůrovci, okres Jeseník, Olomouc, Zlínský kraj, Velehrad, Kroměříž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sucho, kůrovec a nebezpečí požáru. Vyprahlá příroda na Jesenicku dělá starost lesníkům i ochráncům  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.