Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nevolejte, že cítíte kouř, apelují hasiči. Zápach z požáru v Českém Švýcarsku doputoval i na Olomoucko

Napříč Českou republikou pozorují lidé bílý opar či mlhu a cítí zápach spáleniny. Ta má zřejmě původ v rozsáhlém požáru v oblasti Českého Švýcarska. Z národního parku u hranic s Německem dorazil kouř kvůli větru až do více než dvě stě kilometrů vzdáleného Olomouckého kraje. Hasiči upozorňují, že pouze na základě čichového vjemu nemají lidé volat na tísňovou linku.

V Praze a lokalitách bližších Ústeckému kraji vzbudil typický zápach kouře některé lidi už nad ránem, postupně se částice dostaly až do Olomouckého kraje. Patrné je to například z měření Českého hydrometeorologického ústavu, který prachové částice evidoval nad územím východních Čech a Olomouckého kraje kolem osmé hodiny ráno.

Částice vzniklé lesním požárem rozptylené nad oblastí Olomouckého kraje detekovaly i měřící přístroje meteorologů 

Situaci uklidňovali na sociálních sítích například dobrovolní hasiči z Mohelnice. „Od dnešního rána je v Mohelnici cítit kouř a je vidět lehká bílá mlha. V okolí Mohelnice NIC NEHOŘÍ,“ zdůraznili požárníci. „S největší pravděpodobností se jedná o kouř z požáru lesa v Českém Švýcarsku, který byl zaznamenán na větším území ČR. V současné době převládá jihovýchodní proudění vzduchu, které k nám kouř zaválo,“ uvedli hasiči.

Část veřejnosti na řadě míst po republice zápach kouře znepokojil natolik, že zavolali na linku 112. Podle mluvčího HZS Olomouckého kraje Zdeňka Hošáka se v dopoledních hodinách obracely na tísňovou linku desítky lidí.

„Prosíme občany, aby v tomto specifickém případě, tedy pokud nevidíte další příznaky hoření například plameny, nebo kouř stoupající z konkrétního místa, zvážili, zda nám volat na tísňové linky,“ žádali zástupci hasičského sboru.

Požár v Národním parku České Švýcarsko vypukl v neděli 24. července 2022, před osmou hodinou hasiči vyhlásili poplach a do obce Hřensko vyjeli likvidovat požár lesního porostu. S plameny bojují hasiči už třetí den, evakuovali také obec Mezná. Česko jedná o mezinárodní pomoci, zažádalo také o tři letadla a dva vrtulníky pro efektivnější zdolávání lesního požáru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor České republiky, Český hydrometeorologický ústav

Štítky požár, zápach, dým, kouř, kouř Hřensko, tísňová linka, hasiči, Olomoucký kraj, Národní park České Švýcarsko, Česko, Praha, tísňové volání, Německo, Mohelnice, Český hydrometeorologický ústav, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nevolejte, že cítíte kouř, apelují hasiči. Zápach z požáru v Českém Švýcarsku doputoval i na Olomoucko  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.