Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jsem skutečným majitelem společnosti BusLine, říká Jiří Vařil. Usiluje o navrácení majetku

Bývalý majitel dopravní společnosti BusLine Jakub Vyskočil spáchal letos v květnu sebevraždu. Zanechal po sobě dlouhý dopis na rozloučenou, v němž mimo jiné mnohokrát jmenoval svého společníka Jiřího Vařila. Ten tvrdí, že Vyskočil nebyl skutečným vlastníkem a usiluje o navrácení majetku.

Z Vyskočilova dopisu vyplynulo, že bývalí společníci měli mezi sebou problémy. Jiří Vařil byl v minulosti obviněn hned z několika trestných činů. 

Míru hnusu jsem už nemohl snášet, stálo v dopise

V dopise mimo jiné Vyskočil napsal: „Jediné, co jsem opravdu chtěl, je vybudovat stabilní firmy, co by se rozvinuly v něco, co umí spolupracovat a vzájemně si neškodíme s kraji a našimi objednateli. Vařil chtěl jen moc, krást z levých faktur a ovládat. Těšilo ho, že je za bosse a kápa, ale to víš, že na to já nikdy nebyl." 

Pasáže o Vařilovi pokračují: „Já jsem prostě tu míru hnusu v práci - myslím tím Vařila, už nemohl snášet. Nedá se v tom pracovat, žít, spát," napsal Vyskočil. 

Vařil se v dnešním prohlášení vyjádřil i ke smrti Vyskočila: „Smrt Jakuba Vyskočila mne hluboce zasáhla. Znal jsem Jakuba více než 15 let. Za tu dobu se z mého asistenta a pomocníka vypracoval do pozice důvěrníka, a nakonec i dobrého přítele. Vážil jsem si Jakuba, důvěřoval mu a spoléhal jsem na něj. Jakub mi významně pomohl, když pro mne přijal roli nominovaného (designovaného) akcionáře, společníka a statutára v některých mých společnostech, které jsem předtím vlastnil a ovládal buď přímo, nebo prostřednictvím svých zahraničních společností," uvedl.

BusLine jsem řídil a vlastnil, tvrdí Vařil

Vařil dále uvedl, že je skutečným majitelem BusLine. „Vedle toho jsem i skutečným majitelem dalších společností, ve kterých pro mne Jakub Vyskočil působil, například společnosti AIRMEDIA," dodal. Podle něj Vyskočil vykonával svou roli vlastníka a ředitele "navenek" aniž by skutečně vlastnil svěřené akcie, podíly a dluhopisy. Rozsáhlou smluvní dokumentaci k tomu předal před Vyskočilovou smrtí Vařil příslušným orgánům. 

„Tato dokumentace potvrzuje, že jsem nebyl pouhým poradcem, nýbrž, že jsem skupinu BusLine vlastnil a řídil, což koresponduje se zjištěními policejního orgánu, který má k dispozici příslušné listiny, odposlechy a další důkazy," dodal Vařil. 

Jiří Vařil byl do roku 2012 spolumajitelem společnosti BusLine, poté ale působil spíše v pozadí. V roce 2018 byl jedním ze zatčených v rozsáhlé kauze úplatků v libereckém dopravním podniku.

„Tvrzení osob z vedení společnosti BusLine holding s.r.o., zejména pak tvrzení Ing. Vladimíry Vyhnisové o tom, že Jakub Vyskočil byl skutečným vlastníkem, jsou proto nesprávná, když opomíjí skutečně toky peněz a majetku a její poukazy na má trestní řízení jsou zavádějící, když přehlížejí, že spolu se mnou je stíhána nejen významná část vedení BusLine holding s.r.o. a jejích dceřiných společností, nýbrž i tyto samotné společnosti," zdůraznil Vařil.

O navrácení majetku prý Vařil usiluje už rok

O navrácení majetku tak Vařil podle svých slov usiluje od ledna roku 2021, nikoli od smrti Vyskočila. „Byl mi znemožněn přístup do mých společností, a to mj. i pro rozpory o další směřování skupiny BusLine, když jsem vyslovil výhrady proti agresivní expanzi této skupiny a snahám o ovládnutí autobusové dopravy v regionu bez zajištění dostatečných kapacit, jak se nyní projevuje v Pardubickém kraji," uvedl. 

V rejstříku trestné činnosti Vařila však nejsou jen kauzy spojené s veřejnou dopravou, před třemi lety v lednu na příjezdové cestě u svého domu vystřelil Vařil z brokovnice na auto s rodinou, která tehdy zastavila na příjezdové cestě sídla Jiřího Vařila v Jizerské ulici s tím, že si řidič potřebuje zatelefonovat. Jiří Vařil ale z domu vyběhl s brokovnicí a na vůz vystřelil, nikdo z posádky vozu naštěstí nebyl zraněn. 

„S Jakubem Vyskočilem a jeho poradci jsem jednal více než 1 rok a když se ukázalo, že Jakub s určitou skupinou lidí násilně mé společnosti převzali, tak jsem své nároky uplatnil v jednom z řízení, a to ještě před úmrtím Jakuba Vyskočila," sdělil Vařil. 

Podle Vařila vychází najevo, že se připravovaly či připravují kroky, které by znemožnily navrácení majetku, zejména prodejem podílu na společnosti BusLine a jejích dceřiných společností.


„Věřím především v dohodu s rodinou Jakuba Vyskočila, aby Jakubovy závazky zbytečně nezatížily jeho nezletilou dceru jako patrně jedinou dědičku a neuvedly ji tak do dlouholetých soudních sporů o majetek, který mi Jakub Vyskočil odmítal vrátit. Jakub své závazky ke sklonku svého života odmítal řešit a svou smrtí je nevyřešil, nýbrž je pouze přenechal své nezletilé dceři," uzavřel Vařil. 

BusLine je největším autobusovým dopravcem v Libereckém kraji, zajišťuje regionální dopravu na Jablonecku a Semilsku, autobusy BusLine ale jezdí také v sousedním Královéhradeckém, Plzeňském nebo Středočeském kraji, uspěl i v tendrech na zajištění dopravy v Pardubickém kraji nebo jižních Čechách.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jaroslav Appeltauer

Štítky Liberecký kraj, doprava, BusLine, Jiří Vařil, Jakub Vyskočil, kauza, majetek, smrt, Pardubický kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem skutečným majitelem společnosti BusLine, říká Jiří Vařil. Usiluje o navrácení majetku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.