Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Po zpronevěře pomohou olomoucké základce peníze od města. Ředitel školy podal rezignaci

Způsob schvalování převodů peněz bude na městských školách prověřovat olomoucká radnice. V souvislosti s nedávnou zpronevěrou takřka patnácti milionů korun schválilo vedení města finanční pomoc Základní škole Holečkova. Případ vyšetřuje hospodářská kriminálka, ředitel školy předal městu svou rezignaci.

Na konci června zjistili zástupci ZŠ Holečkova, že došlo k rozsáhlé zpronevěře z bankovních účtů školy. Celkem se mělo jednat o 14,61 milionu korun. Zastupitelstvo města schválilo návratnou finanční pomoc ve výši 12 milionů. Do konce roku potřebuje škola sedm milionů na provoz, dalších pět milionů měla vyplácet na odměnách.

Radní zatím nemají informace o tom, kdo příkaz k převodu milionových částek z bankovního účtu ZŠ Holečkova zadal. Okolnosti transakce prověřuje policie. Náměstek primátora Otakar Bačák (spOLečně) podotkl, že v této škole nebylo zavedeno pravidlo spolupodepisování bankovních příkazů druhým zaměstnancem. Nynější ředitel školy systém převzal po svém předchůdci.

Podle informací Českého rozhlasu se ředitel školy Martin Vosyka rozhodl ve své funkci skončit. Jeho vyjádření aktuálně není k dispozici. Do konce týdne povede zástupkyně ředitele Lenka Bartáková. „A od 25. července bude řízením školy pověřen Peter Bazger, což je bývalý ředitel na třídě Spojenců, který byl osloven na období jednoho roku,“ uvedl Bačák.

Podle náměstka Bačáka podobně zřejmě fungovaly bankovní převody i v dalších olomouckých školách, kde ale byly finanční transakce omezeny výší posílané částky. Radnice proto ve školách zmapuje aktuální praxi a poté vydá doporučení, jak bankovní převody lépe zajistit spolupodpisem druhé osoby.

V závěru června ředitele ZŠ Holečkova upozornila banka, že škola nemá na účtu dostatek peněz na výplaty. "Okamžitě začal zjišťovat příčinu a prakticky ve stejný den šla na územní odbor policie sama sebe ohlásit jako původce tohoto problému hlavní účetní. Případ převzala krajská hospodářská kriminálka," přiblížil Karel Konečný (ANO), náměstek primátora pro oblast školství.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Základní škola Holečkova

Štítky Krimi, zpronevěra, peníze, hospodářská kriminalita, škola, Olomouc, účetní, výplaty, ředitel školy, Český rozhlas, Lenka Bartáková, Karel Konečný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po zpronevěře pomohou olomoucké základce peníze od města. Ředitel školy podal rezignaci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.