Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

MHD zdarma pro ukrajinské uprchlíky brzy zrušíme, tvrdí brněnští zastupitelé

Brno po začátku války na Ukrajině připravilo podporu pro ukrajinské uprchlíky. Lidem prchající před válkou například nabídlo cestování MHD zdarma či prostřednictvím městských příspěvkových organizací jim poskytlo vstupy do kulturních institucí za symbolickou cenu. Mnohá česká a moravská města ale postupně od benefitů ustupují. Naposledy zrušily městskou hromadnou dopravu pro uprchlíky z Ukrajiny Karlovy Vary. Na to, zda má obdobné kroky podniknout také moravská metropole, jsme se zeptali městských zastupitelů v pravidelné rubrice Drbny Politická Korida.

Otázka adresovaná městským zastupitelům zněla následovně:

Mělo by podle vašeho názoru město uvažovat o zrušení některých výhod pro ukrajinské uprchlíky? 

(Odpovědi jsou seřazeny podle data doručení)


René Černý (ANO)

Ano, některé výhody by měly být minimálně revidovány. Od začátku ruské agrese uplynuly už více než tři měsíce a z mého pohledu je nutné diskuzi o ukrajinských uprchlících v Brně znovu otevřít.

V žádném případě nechceme válečné uprchlíky posílat zpět na Ukrajinu, nebo jim jakkoliv jinak škodit. Je naší morální povinností jim nabídnout pomocnou ruku. Nikdo je z Brna nevyhazuje, přesto si myslím, že je zapotřebí vyhodnotit pomoc, která jim byla poskytnuta a připravit plán na další měsíce, protože jak všichni vidíme, válka bohužel stále nespěje ke konci.

Forma pomoci musí být důkladně prodiskutována, například míra začlenění do společnosti je naprosto stěžejní téma a měla by na něm panovat shoda napříč politickým spektrem. Palčivým problémem je například zařazení do systému vzdělávání, protože v brněnských školkách i školách dlouhodobě převyšuje poptávka nabídku. Věřím ale, že najdeme shodu a míra pomoci bude adekvátní.


Ivan Fencl (SPD)

Angažovanost České republiky v ukrajinsko-ruském konfliktu je velice nákladná. Vláda prostřednictvím ministryně Černochové (ODS) posílá na Ukrajinu zbraně za stovky milionů korun, a to až v takovém objemu, že je naše republika v zásadě vlastní vládou odzbrojována. Je také zasílána Ukrajině humanitární pomoc v desítkách milionů.

Ukrajinští uprchlíci navíc získávají v České republice finanční prostředky a mají další bezplatné výhody. Město Brno umožňuje cestovat zdarma městskou hromadnou dopravou, poskytuje bezplatné vstupy do kulturních objektů a zařízení ve správě města, příchozím byly poskytnuty byty. Ukončit bezplatné vstupy má pravomoc Rada města Brna.

Cestování zdarma bude uprchlíkům umožněno do konce roku. Brňany to bude stát 17 mil. Kč. Jihomoravský kraj ale už např. zrušil Ukrajincům bezplatné cestování. Vzhledem k růstu cen energií, které musí Brno hradit (jen DPmB dostane od města navíc 265 mil. Kč), je každá koruna dobrá. Proto také vedení Brna by se mělo chovat racionálněji.


Róbert Čuma (Piráti)

Vzhledem k otřesné situaci na Ukrajině považuji vše, co pro ukrajinské uprchlíky město dělá, za symbolické minimum. Je bezpochyby správné, že Koncern statutárního města Brna pomáhá a žádné výhody bych nyní nerušil.


Markéta Vaňková (ODS)

Prakticky jedinou plošnou výhodou, kterou město poskytuje, je bezplatné cestování městskou hromadnou dopravou. Podle informací z dopravního podniku této možnosti využilo 7 000 lidí. Současně je třeba říct, že noví žadatelé už prakticky nepřibývají, naopak se množí případy, kdy lidé přijdou speciální kartičku opravňující jezdit zdarma vrátit a koupí si standardní šalinkartu, což je velmi potěšující.

Konkrétní termín zrušení této výhody jsme zatím nestanovili, nicméně předpokládám, že k tomu pravděpodobně dojde v řádu jednotek měsíců. Pro pořádek dodávám, že některé příspěvkové organizace města nabízí pro různá představení a aktivity symbolické vstupné v ceně 1 koruny. V tomto případě je rozhodnutí o zrušení takové slevy v kompetenci ředitelky či ředitele.


Petr Hladík (KDU-ČSL)

Město Brno v podstatě žádné výhody ukrajinským uprchlíkům krom bezplatného MHD nedává, a i tato výhoda by měla brzy skončit.


Zástupce ČSSD ani po upomenutí redakce nedodal odpověď do termínu uzávěrky. Koalici Brna tvoří ODS, KDU-ČSL, Piráti a ČSSD (pozn. redakce).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMB

Štítky Brno, MHD, Ukrajina, Politická Korida, Válka, Benefity, uprchlík, městská hromadná doprava, cestování, ruská invaze na Ukrajinu, Karlovy Vary, ODS, René Černý, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

MHD zdarma pro ukrajinské uprchlíky brzy zrušíme, tvrdí brněnští zastupitelé  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.