Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Přírodovědecká fakulta hrozí stávkou. Odmítá rozdělení majetku kvůli vzniku superústavu

Válka na olomoucké Univerzitě Palackého pokračuje. Přírodovědecká fakulta odmítá rozdělení majetku kvůli vzniku vědeckého superústavu a hrozí stávkou. Podle akademického senátu připravované majetkové vypořádání bezprecedentně zasahuje do autonomie fakulty a představuje zásadní ohrožení jejího dalšího fungování.

Akademický senát Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého vyjádřil nesouhlas s návrhem rektora Martina Procházky o majetkovém vypořádání mezi fakultou a Vysokoškolským ústavem CATRIN UP na svém středečním zasedání.

"Akademický senát vyčerpal všechny mu svěřené prostředky k odvrácení této situace, a to včetně předložení vstřícného kompromisního návrhu na majetkové vypořádání. Nemaje již jiného východiska, vyzývá akademický senát akademickou obec UP, aby hájila oprávněné zájmy přírodovědecké fakulty všemi vhodnými prostředky," stojí v usnesení senátu. Jednání se kromě rektora Procházky zúčastnila i kvestorka Petra Jungová.

Odbory na přírodovědecké fakultě kvůli tomu vyhlásily stávkovou pohotovost. "Navrhované převody majetku ohrožují přírodovědeckou fakultu v samotných základech jejího fungování, tedy v zajištění podmínek pro práci jejich zaměstnanců, jejichž sociální jistoty jsou tak výrazně ohroženy," tvrdí v tiskové zprávě předseda odborů na fakultě Miloš Fňukal.

Reakce vedení univerzity na stávkovou pohotovost zatím není k dispozici, tiskový mluvčí univerzity v podvečer nebral telefon. 

V Olomouci má vzniknout Český institut výzkumu a pokročilých technologií, který má zkratku CATRIN. Má sloučit elitní vědecké týmy z přírodovědecké a lékařské fakulty. Přírodovědecká fakulta proti projektu od počátku protestuje.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ota Blahoušek

Štítky stávka, přírodovědecká fakulta, dělení majetku, CATRIN, senát, Univerzita Palackého, Olomouc, Univerzita Palackého v Olomouci, Martin Procházka, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Senát Parlamentu ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přírodovědecká fakulta hrozí stávkou. Odmítá rozdělení majetku kvůli vzniku superústavu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.