Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Říkám jim, ať si vezmou, co potřebují, vysvětluje dárce krve z brněnské nemocnice

Do jihomoravských nemocnic se ročně ubírají tisíce dárců krve a krevní plazmy, kteří chtějí pomoci potřebným. Plno měla Fakultní nemocnice v Brně (FN Brno) také včera, a to ku příležitosti Světového dne dárců. Na svůj neuvěřitelný 247. odběr se vydal také Martin Marek.

Bohatá zkušenost s dárcovstvím započala u dnes osmačtyřicetiletého Martina Marka před třiceti lety. Do transfuzního centra se dostal na vojně a možnost darovat krev vnímal jako dobrou šanci "ulít" se ze služby. Po deseti letech už ale do nemocnice začal chodit pravidelně s cílem pomoci druhým. 

„Primárně chodím na plazmu, a to zhruba každých čtrnáct dní. Co se týká krve, tu mohu dávat čtyřikrát do roka. Takže pokud mi tady řeknou, že potřebují krev, tak jdu. Říkám jim, vezměte si, co potřebujete," popsal Marek, plánuje být dárcem tak dlouho, jak mu to věk a zdravotní stav dovolí.


Dárci krve ve Fakultní nemocnici v Brně

Z krevních zásob dárců pokrývá FN Brno hromadná neštěstí či autonehody v kraji i na Vysočině. Dárci, kteří musejí splňovat jasně daná kritéria, se v nemocnici nejprve zaevidují a následně jim zdravotníci vezmou vzorek krve, ze kterého stanoví krevní obraz. „Poté se odeberou na odběrový sál, kde samotný odběr trvá pět až deset minut a odebíráme 450 mililitrů krve," vysvětlila Drbně lékařka Nikola Cíchová.

Před odběrem musejí lidé dodržet zdravou stravu, v běžném životě se ale Martin Marek dle svých slov neomezuje. „Jím všechno, i bůček. Ale před odběrem ne, to nesmíte tučné. Před odběrem si dám většinou čaj a rohlík. Co se týče pohybu, tak hodně chodím a jezdím na kole," vysvětlil dárce, který je na Transfuzním a tkáňovém oddělení FN Brno známou tváří.

Každý může potřebovat krev

Darovat krev chodila pravidelně také paní Anna, jejíž plány nedávno překazilo hematologické onemocnění. S velkými modřinami po celém těle skončila ve znojemské nemocnici, kde musela pro nedostatek krevních destiček podstoupit léčbu. Imuniglobiny, které Anna dostává, se vyrábějí právě z plazmy krevních dárců.

Při léčení Anny už lékaři využili více než 180 gramů imunoglobinu, pro jehož získání je potřeba velké množství plazmy. Nezbytná léčba přesahuje stovky tisíc korun. „Příběh pacientky přesně vystihuje význam dárcovství krve založené na solidaritě s ostatními – člověk nikdy neví, kdy sám bude potřebovat ať již krevní transfuzi nebo léky z plazmy vyrobené,“ řekl k příběhu ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík.

Ženy v České republice mohou na darování krve zamířit každé čtyři měsíce, muži každé čtvrtletí. Podmínkou úspěšného dárcovství je minimální hmotnost padesát kilogramů a věk v rozmezí od osmnácti do šedesáti let. Ženy limituje také těhotenství a kojení. 


Bývalá dárkyně krve paní Anna se ve znojemské nemocnici léčí pro nedostatek krevních destiček
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno, Nicole Piňosová

Štítky nemocnice, zdravotnictví, dárci krve, světový den, Fakultní nemocnice Brno, dárce krve, Martin Marek, plazma, Martin Pavlík, Nemocnice Znojmo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Říkám jim, ať si vezmou, co potřebují, vysvětluje dárce krve z brněnské nemocnice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.