Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Lanovka na Ještěd v majetku města? Měli jsme jednat společně, vadí radnímu

Předvolební boj začal. Starostové pro Liberecký kraj na tiskové konferenci k představení kandidátů a oznámení plánů na další volební období oznámili, že by rádi postavili a provozovali lanovku na Ještěd. To se ale nelíbí koaličnímu partnerovi z ODS, kterého plány koaličního partnera zaskočily. „Škoda, že se dosluhující primátor nepodělil o tyto informace a plány nejdříve s kolegy v koalici,“ uvedl radní za ODS Petr Židek.

Cílem Starostů pro Liberecký kraj je lanovku získat, postavit ji a poté i provozovat. V plánu je i její prodloužení až ke konečné tramvaje. „Můj názor je, že by lanovku mělo ideálně do budoucna vlastnit město a případně si na provozování někoho dalšího zjednat, proto jsme už ústně jednomu z členů představenstva Českých drah předložili záměr, že bychom chtěli pozemky po té zkrachovalé lanové dráze odkoupit včetně budov," řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Jenže právě tento plán zaskočil koaličního partnera z ODS. „Škoda, že jsme jako jeden tým nejednali o této klíčové investici společně,“ uvedl Židek.

Židek souhlasí, aby lanovka byla znovu postavena, náklady by ale podle něj nemělo nést jen město. „Chci, aby lanovka na Ještěd byla opravena co nejdřív. Nemám problém s tím, aby se město stalo součástí společného podniku provozujícího lanovku. Ale vkladem města by měly být maximálně pozemky města (což není málo) a pomoc při změně územního plánu,“ myslí si radní.

Náklady na novou lanovku totiž půjdou do stamilionů. A ty Liberec nemá. Podle Zámečníka přijde lanovka dokonce na 250 až 300 milionů korun. Dalších zhruba padesát milionů by stál výkup pozemků a budov po staré lanovce. „Kdyby město získalo pozemky do vlastnictví, tak představa je taková, že na to založíme samostatný podnik, který si na stavbu vezme úvěr a bude ho postupně splácet z tržeb z provozu. Po splacení úvěru bychom lanovku mohli zařadit do systému MHD," řekl Zámečník. Ochotu finančně se podílet na obnovení provozu lanovky podle něj už předběžně vyjádřil i Liberecký kraj.

Podle Židka by se ale na lanovce měly podílet i České dráhy a případně soukromý sektor. Zájem o projekt už dříve projevila i společnost TMR, která provozuje skiareál na Ještědu. „Liberec má spoustu jiných starostí, na které potřebuje v příštích letech finance, starostí, se kterými městu nikdo nepomůže, tak proč je vynakládat tam, kde by to mohl, a měl udělat někdo jiný,“ vysvětlil Židek.

Plán vládnoucích Starostů zaskočil i opozičního zastupitele Jaromíra Baxu (Liberec otevřený lidem). „Máme řádový přehled o finančních nákladech, nemáme informace o tom, že by byla nějaká představa ekonomiky budoucího provozu. Proto bychom si nedovolili vystřelit plán, že lanovku postavíme, zaplatíme, budeme provozovat a ještě začleníme do sítě MHD. Důsledně řešíme, aby naše sliby byly ufinancovatelné,“ uvedl.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jested.cz

Štítky lanovka, Ještěd, skiareál ještěd, Liberec, město, ODS, starostové, lanová dráha, Starostové pro Liberecký kraj, pozemek, Jaroslav Zámečník, České dráhy, Liberecký kraj, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd v majetku města? Měli jsme jednat společně, vadí radnímu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.