Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecká neurochirurgická klinika slaví 70. výročí. Například Petr šel na sál náhodou, po skoku do bazénu

Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové letos slaví 70. výročí svého založení. V současné době jejími operačními sály projde zhruba dva tisíce pacientů ročně. Jedním z nich byl i tehdy sedmadvacetiletý Petr Roubíček. Nádor na mozku mu lékaři objevili poté, co skočil do bazénu a hlavou narazil do dna.

Petr se šel během léta s kamarády koupat a zranil se na hlavě. Přítelkyně ho přemluvila, aby šel na pohotovost. „Z Hořic mě převezli do Hradce Králové, kde mi udělali rentgen. Doktorům na příjmu se snímek nezdál. Za pravým okem byl vidět nějaký stín. Proto mě poslali na magnetickou rezonanci,“ řekl redakci Petr Roubíček. Ta odhalila nádor velikosti hopíku. 

Pan doktor Michael Bartoš s Petrem naplánoval operaci na září roku 2019. „Jeho přístup byl parádní. Vtipkoval, že to nic nebude. Dokonce mi říkal, že se na operaci těší,“ vzpomíná dnes Petr.  

Na operačním sále byl Petr pár hodin, vše proběhlo bez komplikací. Od probuzení na jednotce intenzivní péče až po propuštění do domácího léčení neuběhl ani týden. Nádor byl nezhoubný. Do měsíce od zákroku už byl Petr zpět ve stejných kolejích jako před operací.  

„Dnes už si na to vzpomenu prakticky jen jednou ročně, když jdu na magnetickou rezonanci a následně na pravidelnou kontrolu,“ uzavírá Roubíček.  

10 tisíc pacientů ošetří klinika ambulantně. Dva tisíce lidí skončí na sále  

„V posledním desetiletí registrujeme nárůst operací pacientů s degenerativním onemocněním páteře. Podílí se na tom řada faktorů, jako je zlepšená diagnostika pomocí magnetické rezonance, která je stále dostupnější. Dále na to má vliv kontinuální rozvoj chirurgických přístupů k páteři, zvláště těch méně invazivních“ uvedl v tiskové zprávě přednosta kliniky Tomáš Česák.  

Místní neurochirurgická klinika se specializuje na neurologické onemocnění centrální a periferní nervové soustavy. Úzce spolupracuje například s radiologií, onkologií, stomatochirurgií, otorinolaryngologií nebo patologií. 

V současné době nabízí klinika 52 standardních lůžek pro dospělé, šest dětských a 11 intenzivních lůžek. „Personál kliniky zajišťuje nepřetržitou konziliární činnost nejenom pro královéhradecký region, ale v čase ústavní pohotovosti navíc i pro Pardubický kraj a Vysočinu,“ uvádí ve své zprávě mluvčí nemocnice Jakub Sochor. Klinika má k dispozici tři operační sály.  

Historie Neurochirurgické kliniky Fakultní nemocnice sahá až do roku 1951. Oddělení tenkrát vzniklo přestavbou chirurgie. V té době mělo 44 lůžek. O rok později vzniklo první samostatné neurologické oddělení v České republice. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Petra Roubíčka

Štítky neurochirurgie, oddělení, klinika, výroční, Hradec Králové, FNHK, fakultní, nemocnice, Petr Roubíček, operace, hlava, pacient, operační sál, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Hořice, Jakub Sochor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká neurochirurgická klinika slaví 70. výročí. Například Petr šel na sál náhodou, po skoku do bazénu  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.