Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zeman: Ruský prezident Putin patří před válečný soud i před soud v Rusku

Ruský prezident Vladimír Putin patří kvůli invazi na Ukrajinu před válečný soud. Stanout by měl i před soudem v Rusku, protože poslal svou zemi do izolace a uvrhl ji vývojově zpět. V rozhovoru pro ukrajinskou redakci Rádia Svobodná Evropa to řekl český prezident Miloš Zeman. Přepis rozhovoru zveřejnil Pražský hrad na svém webu.

Zeman se v minulosti se svým ruským protějškem několikrát setkal a byl znám svým vstřícným postojem k Rusku. Po útoku Ruska na Ukrajinu, který trvá od konce února, názor změnil. Na dotaz, zda by nyní jednal s Putinem, kterého americký prezident Joe Biden označil za válečného zločince, řekl: "Dnes si myslím, že Putin opravdu patří před válečný soud. A zároveň před soud ruský, a to za vše, co je s Ruskem ochoten udělat." Už dříve Zeman uvedl, že Putin se dopustil zločinu proti míru a tento zločin je synonymem válečného zločinu.

Podle Zemana se Putin rozhodl k invazi na Ukrajinu, i když věděl, že budou následovat rozsáhlé politické a ekonomické protiruské sankce. "Fakticky se rozhodl k izolaci Ruska a Rusů. Svoji zemi uvrhl vývojově zpět. To je strašně smutné," poznamenal Zeman. Připustil, že ačkoliv nebyl příznivcem ekonomických sankcí, jedná se o funkční nástroj, který Evropa má. "A na ruskou ekonomiku dopad mají, o čemž svědčí mnohé ekonomické ukazatele," konstatoval. Rusko má ale podle české hlavy státu stále finanční rezervy na pokračování války mimo jiné díky příjmům z prodeje plynu a ropy.

Po ruské anexi ukrajinského Krymu v roce 2014 patřil Zeman v unii k nejhlasitějším kritikům protiruských sankcí, které unie v reakci na anexi přijala. Evropská unie minulý týden schválila šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku.

Evropa by nyní podle Zemana kromě sankcí měla také pokračovat v otevírání svého trhu Ukrajině a naopak. Odstraňování bariér a liberalizace obchodu mezi Evropou a Ukrajinou mohou být podle Zemana výhodné pro obě strany.

Hlava státu se domnívá, že konflikt na Ukrajině se pravděpodobně přemění v "opotřebovací válku". Výsledkem by pak podle Zemana mělo být nahrazení bojů diplomatickým vyjednáváním. "Podmínkou je ale pozastavení bojů a přímá jednání mezi prezidenty obou zemí. Jenže ono se zdá, že v současné chvíli jsme však diplomatickému smíru stále dost daleko," uvedl Zeman.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook.com/Miloš Zeman

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, Zeman, Miloš Zeman, Vladimir Vladimirovič Putin, ruská invaze na Ukrajinu, sankce, Svobodná Evropa, Pražský hrad, Evropa, Joe Biden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Váleční zločinci jsou (namátkou): oba bushové, obama, blair, havel, zeman, porošenko, zelenskyj... Ti všichni podporovali či přímo vyvolávali války či genocidy, a to jak na vlastních lidech, tak i v zahraničí.

Neděle, 12. června 2022, 18:03Odpovědět

Richard Schmidtmajer

Najednou je Zeman demokrat. Předtím Putinovi lezl do zadku a vykládal jak je na novináře nejlepší argument AK 47 a jak jsou vězněné zpěvačky sprosté prostitutky. Zemanovi není co věřit a kdyby nás Rusové napadli, tak se k n nim zase přidá?

Úterý, 7. června 2022, 06:43Odpovědět

Zeman: Ruský prezident Putin patří před válečný soud i před soud v Rusku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.