Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Kontejnery na použité injekční stříkačky se setkaly s úspěchem, umístěné jsou u nádraží nebo v parku

V temných zákoutích města není neobvyklé, že na zemi zahlédnete použitou jehlu. Situaci se snaží změnit organizace Point 14, která umístila pět kontejnerů na použité stříkačky na nejvíce problematických místech v Plzni. Lidé je mohou potkat u autobusového i vlakového nádraží či v Borském parku. Projekt je teprve na počátku, ale už teď se ukazuje, že má smysl.

Po celé Plzni se ročně povaluje více než 3 000 injekčních stříkaček. Terénní pracovníci organizace Point 14 proto vytipovali místa, kde je tento problém nejpalčivější a ve spolupráci s městem tam umístili speciální kontejnery. „Už přes měsíc je v provozu všech pět kontejnerů, ve kterých jsme za toto období našli 56 vhozených injekčních stříkaček. Vezmeme-li v úvahu, že se jedná teprve o začátek projektu, nejde o malé číslo,“ uvedl ředitel Point 14 Karel Nyerges.

Kontejnery mohou využívat zejména uživatelé drog, kteří chtějí bezpečně zlikvidovat použité náčiní. Mohou posloužit ale i těm, kteří používají injekční materiál ze zdravotních nebo jiných důvodů


Mapa umístění kontejnerů

Speciální sběrné nádoby se nachází u autobusového nádraží v Tylově ulici, dále v Domažlické ulici, U Trati, v Borském parku a u hlavního vlakového nádraží.

„Realizací tohoto pilotního projektu usilujeme o bezpečnější prostředí pro děti i pro všechny další občany a návštěvníky města Plzně. Zároveň je důležité informovat, jak postupovat v případě nálezu použitého injekčního materiálu, a proto jsme ve spolupráci se zaměstnanci organizace Point 14 připravili edukační videa,“ řekla Andrea Gregorová z Odboru bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Do jednoho kontejneru se vejde 150 stříkaček. Vyprazdňovat je budou podle potřeby pracovníci Terénního programu Point 14, kteří zajistí bezpečnou a odbornou likvidaci infekčního materiálu z těchto nádob.

„Věřím, že v budoucnu budou kontejnery využívány více a časem dojde k jejich instalaci i v jiných částech města. Zatím se o provoz starají terénní pracovníci Pointu, ale do budoucna bychom chtěli, aby se o tento projekt starali sami klienti. Chceme, aby měli možnost ukázat, že i oni dokáží být důležitými a užitečnými pro společnost. Je to jeden z cílů naší organizace a vidět jej můžeme již nyní, a to například na projektu Čistý podchod, kde naši klienti už od roku 2014 pomáhají jedenkrát v týdnu s úklidem podchodu u Centrálního autobusového nádraží Plzeň,“ upřesnil Nyerges.

Co dělat při nálezu stříkačky?

Plzeňští uživatelé drog jsou do značné míry nakažení krví přenosnými chorobami, zejména pak Hepatitidou C. Odhozená stříkačka tak představuje velké riziko a rozhodně by lidé měli být při jejím nálezu opatrní. Vhodné je nález nahlásit na některý z terénních programů, který v Plzni působí, či na Městskou policii Plzeň společně s co nejpřesnějším popisem místa nálezu.

Pokud budete chtít sběr provést osobně, je důležité dodržovat tato pravidla:

  • Nedotýkejte se přímo injekční stříkačky, pro sběr využijte jako ochranu ruky např. papírový kapesník.
  • Při sběru se nedotýkejte jehly, natož pak jejího hrotu, pozor na případné ostré hrany zlomené stříkačky, nejlépe uchopte stříkačku za střed plastového pístu.
  • Pokud možno vložte stříkačku do plastové lahve či do nápojové plechovky (vždy hrotem dolů) a sešlápněte je. Následně vhoďte do popelnice se směsným odpadem. Pokud není po ruce ani v okolí lahev či plechovka, je možné vhodit stříkačku do popelnice přímo. Vzniká tak ale riziko poranění těch, kteří s odpadem dále pracují.
  • Vždy raději volte možnost zavolat odborníky, jsou vybaveni přenosnými kontejnery na infekční odpad, hygienickými rukavicemi a dezinfekčními přípravky, navíc naplněné kontejnery odvážejí do spalovny pro jejich bezpečnou likvidaci.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto POINT 14, z.ú.

Štítky použité injekční stříkačky, Terénní program, jehly, drogově závislí, kontejner, Plzeň, injekční stříkačka, projekt, Borský park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontejnery na použité injekční stříkačky se setkaly s úspěchem, umístěné jsou u nádraží nebo v parku  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.