Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Přiostřuje se situace s romskými uprchlíky z Ukrajiny, Plzeňský kraj pro ně chystá stavbu stanového městečka

Situace se vzrůstajícím počtem romských uprchlíků z Ukrajiny se přiostřuje také v Plzeňském kraji. Kraj proto začal s přípravou budování stanového městečka pro tuto specifickou skupinu uprchlíků. Nouzové ubytování vznikne v těsné blízkosti hranic se SRN v lokalitě Nové Domky na Tachovsku. Hejtman sousedního Jihočeského kraje Martin Kuba poukázal na závažný fakt, že mnozí romští uprchlíci k nám přichází z Německa, kde mají požádáno o dočasnou ochranu.

Kromě toho, že počty těchto uprchlíků stoupají, chce být kraj připraven i na to, že Praha v polovině června může zavřít své KACPU, což plánuje primátor Zdeněk Hřib. Romských uprchlíků z Ukrajiny rapidně přibývá a podle hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka (Piráti) je nutné tyto skupiny osob umístit do nouzového přístřeší po dobu lustrace.

„Bohužel se dva až třikrát prodlužuje doba, kdy jsou tito lidé lustrováni, zda nemají dvojí občanství v EU. Po tuto dobu musí být někde ubytováni, protože není možné je umístit do dočasného bydlení, nemají nárok ani na sociální dávky a nelze je v kraji registrovat. Vzhledem k tomu, že jde o vyšší počty uprchlíků ze specifické skupiny a také z důvodu jejich odlišného sociokulturního původu, jsme se rozhodli zřídit nouzové ubytování v Nových Domcích na Tachovsku,“ vysvětluje Rudolf Špoták.

Podle informací hejtmana je nutné o využití lokality resp. pozemků přilehlých k objektu bývalého výchovného ústavu v Hostouni požádat Ústřední krizový štáb. „O vystavění stanového městečka a využití přilehlého objektu hostouňského ústavu jsme požádali a v řádu dnů očekáváme vyjádření ústředního štábu i ministerstva školství,“ doplnil hejtman. V případě kladného vyjádření Ústředního krizového štábu a MŠMT se v Nových Domcích postaví stanové městečko pro zhruba 100 lidí.

„Pro zajištění skladových prostor ale také odpovídajících podmínek pro bydlení využijeme objekt rekreačního střediska výchovného ústavu Hostouň, který do této chvíle měl pro tyto uprchlíky připravenou kapacitu asi 30 míst. Ta je však již vyčerpána,“ dodává hejtman Rudolf Špoták. Součástí žádosti o výstavbu stanového městečka byla také žádost o dodání vybavení k výstavbě nouzového ubytování tedy stanů či obytných buněk, které by měla dodat Státní správa hmotných rezerv. Vystavění městečka by pak zřejmě zajišťovali profesionální hasiči.

V uplynulých dnech Plzeňský kraj odbavil skupinu ukrajinských Romů v počtu 74 osob, protože bylo zjištěno, že již registraci k pobytu mají. Skupina odcestovala z Plzeňského kraje do lokality, kde jim byla registrace provedena. „Většinou šlo o Vyšní Lhoty a Bělou Jezovou,“ vysvětlil hejtman. V Nových Domcích v současné době využívá nouzové ubytování 34 uprchlíků, kteří jsou řádně registrováni přes KACPU v Plzni. Do Nových Domků byli přemístěni ze Strašic, kde již nebylo ze strany provozovatele ubytování toto zajistit s ohledem na bezpečnost a provoz zařízení.

Řada romských uprchlíků k nám přichází ze SRN 

Napjatou situaci s romskými uprchlíky komentoval také hejtman sousedního Jihočeského kraje Martin Kuba, který upozornil na skutečnost, že mnozí romští uprchlíci k nám přicházejí ze sousedního Německa. To by vysvětlovalo i fakt, že stanové městečko pro tuto skupinu uprchlíků vzniká v Plzeňském kraji nedaleko od Rozvadova těsně u hranic se SRN. 

„Vím, že to někteří nechtějí slyšet, ale po tom, co k nám na jih Čech dorazila 31. května skupina uprchlíků z pražského nádraží, se po důkladné lustraci prokázalo, že už mají požádáno o dočasnou ochranu v Německu a přijeli odtud. Prosím veďme tu debatu racionálně a ne jen na emocích. Je to fakt složitější. Odmítám, že se o někoho, kdo opravdu potřebuje pomoct a chová se slušně nedokážeme postarat. Jihočeši to dokázali a dokáží, a zaslouží si za to poděkování. A není to ani o barvě pleti, ani o národnosti. Ale tohle na jihu Čech fakt podporovat nebudeme," řekl Martin Kuba  

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky stanové městečko, romští uprchlíci, stavba stanového městečka, nouzové ubytování, lustrace uprchlíků, uprchlík, Plzeňský kraj, Německo, Ukrajina, Martin Kuba, Jihočeský kraj, okres Tachov, Rudolf Špoták, Nové Domky, Zdeněk Hřib

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přiostřuje se situace s romskými uprchlíky z Ukrajiny, Plzeňský kraj pro ně chystá stavbu stanového městečka  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.