Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Velký návrat. Skupina ukrajinských Romů opět táboří u nádraží v Brně

U hlavního železničního uzlu v Brně opět táboří Romové z Ukrajiny. Město je přitom minulý týden poslalo do židenických kasáren. Nyní jsou běženci, kteří mnohdy vlastní i maďarské pasy, zpět. Tentokrát se skupinka zhruba čtyřiceti lidí usídlila nedaleko trolejbusové zastávky a přímo u budovy nádraží.

Pořádné pozdvižení vzbudila minulý týden zpráva o tom, že prostor u brněnského hlavního nádraží si zabrali romští uprchlíci z Ukrajiny. Radnice tehdy za podpory policistů vyslala romské běžence do židenických kasáren, kde jim narychlo zařídili zázemí hasiči. Tehdy prohlašovalo vedení moravské metropole v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS), že problém je vyřešený a místo je znovu bezpečné. 

Neuplynulo ani sedm dní a lokalita, která patří k prvním, již turisté při příjezdu do moravské metropole vidí, se znovu zaplňuje návštěvníky z východní Evropy, jejichž motivací pro pobyt v Brně bývá i zneužívání sociálního systému. Zhruba pět minut svižné chůze od nádraží se nachází Úřad práce, před nímž Romové rovněž sedávají.

Na zábor veřejného prostoru a hlučné projevy kempující party u nádraží si stěžují mnozí Brňané. Jezdím tudy každý den a stále se nic neposunulo. Minulý týden sice byl chvíli klid, ale podívejte se dnes, jak to tu zase vypadá. Děcka lítají kolem zastávek, rodiče pod stromem celý den klábosí a je tu hrozný nepořádek. Chtěl bych vidět, jak dlouho by město a policisté tolerovali zábavu třeba padesáti bezdomovců. Je to ostuda,“ svěřil se redakci starší muž stojící na zastávce, který se představil jako Petr. 

Romští migranti absolvovali podle informací redakce veškeré přijímací procedury v krajském asistenčním centrum. Doklady tak mají v pořádku. Potíž je v tom, že odmítají ubytování, mimo jiné i proto, že „chtějí“ bydlet všichni pospolu. Aktuálně užívají podle mluvčího policistů Pavla Švába všichni z uprchlíků víza za účelem dočasné ochrany, jak uvedl pro Drbnu už dříve. Reakci města na aktuální situaci redakce zjišťuje. 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Ukrajina, Romové, Brno, Nádraží, Markéta Vaňková, ODS, Úřad práce České republiky, Pavel Šváb, Východní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velký návrat. Skupina ukrajinských Romů opět táboří u nádraží v Brně  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.