Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V centru Brna táboří desítky Romů z Ukrajiny. Nevíme co s nimi, zní od lidí i neziskovek

Křik, nepořádek a problémy. Moravskou metropoli trápí už několikátý den nával Romů z Ukrajiny. Početná skupinka zhruba osmdesáti návštěvníků se utábořila u hlavního nádraží nedaleko obchodního centra Letmo. Bezradné jsou vůči svérázným hostům státní orgány i neziskové organizace.

Rozvěšené prádlo na zdech podchodu, pokřikování na kolemjdoucí a děti běhající za míčem. Tak v současné době vypadá prostor okolo brněnského hlavního nádraží, tedy místa, které turisté zpravidla uvidí jako první při příjezdu do města. Lokalita je od konce minulého týdne útočištěm party romských uprchlíků z východoevropského státu. Skupina, z níž část má pravděpodobně maďarské občanství, se navíc každým dnem rozrůstá a dává o sobě hlasitě vědět jak místním, tak i pracovníkům bezpečnostních sborů.  

Chceme pomáhat, ale…

Chceme pomáhat, ale tohle se vážně nedá. S těmito lidmi, klidně to tam napište, se nedá vyjít. Kolemjdoucím sahají do kapes, berou jídlo a do toho nemají žádné hygienické návyky, takže mají i vši. Naposledy tady mladému klukovi sebrali z tašky pytlík brambůrků,“ hořekuje před obchodním domem Letmo například jeden z několika pracovníků ostrahy, kteří problémové návštěvníky posílají pryč z obchoďáku.

Jak se se do moravské metropole příchozí běženci dostali a jaké jsou jejich další plány, není jasné. Na otázku redaktorů oslovení lidé odmítají reagovat, nejen kvůli jazykové bariéře. „Co tu točíš, h*jzle, vypadni,“ křičí lámanou češtinou starší žena držící v rukou dvě igelitové tašky naplněné peřinami, prádlem a potravinami. 

O ubytování nestojí 

Romští migranti absolvovali podle informací redakce veškeré přijímací procedury v krajském asistenčním centrum. Doklady by tak měli mít v pořádku. Potíž je v tom, že odmítají ubytování, mimo jiné i proto, že „chtějí“ bydlet všichni pospolu. Aktuálně užívají podle mluvčího jihomoravských policistů Pavla Švába všichni z uprchlíků víza za účelem dočasné ochrany. 

Situaci sledujeme a k brněnskému nádraží pravidelně posíláme hlídky, aby monitorovaly situaci. Na dalším postupu spolupracujeme s neziskovými organizacemi a orgánem sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), který se zabývá situací přítomných dětí. Trestnou činnost jsme v souvislosti s těmito migranty zatím nezaznamenali,“ řekl Drbně Šváb.

Dávkovací turismus

Situaci bedlivě sledují nejen bezpečnostní bezpečnostní složky, ale také krajští úředníci, kteří hledají lidem prchajícím před válkou ubytování a pomáhají se začleňováním do společnosti. Podle mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Aleny Knotkové dostane každý uprchlík možnost ubytování. „Pokud nabídku odmítnou, je na nich, co budou dělat dál. Velké části těchto osob jde ale bohužel jen o to, aby se na Křenové (sídlo Úřadu práce, pozn. redakce) zastavila pro dávky, přespala pár nocí a odjela dál,“ dodala krajská mluvčí.

Beznadějné případy, zní z neziskovek

Při hledání řešení problematické situace tápe také neziskový sektor. Dokonce ani organizace, které se dlouhodobě a systematicky zabývají integraci Romů do české společnosti, si neví s těžko přizpůsobitelnou sortou lidí rady. „Naposledy jsme našli jedné skupince ubytování, ale oni hned utekli. Migrují do různých měst a nikde nevydrží dlouho. Jako zástupci neziskového sektoru nemáme v takovém případě žádné možnosti, jak těm lidem pomoci, když o pomocnou ruku nestojí,“ říká Josef Vlach z organice IQ Roma Servis. Vlachova slova potvrzuje také Veronika Kuželková z Romodromu. „Romové jsou tam zcela dobrovolně,“ připustila za neziskovku Kuželková s tím, že podobná situace je i v ostatních městech v České republice. 

Půjdete spát do kasáren

Proti zhruba osmdesáti členné formaci tvořenou uprchlíky s ukrajinským i maďarským občanstvím nakonec zakročilo i Brno, které včera k večeru Romy poslalo do židenických kasáren, byť mnozí z nich o ubytování nemají zájem. Na místo vypravilo speciální autobus, jenž dopravil lidi pod dohledem brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) do areálu židenických kasáren, jejichž část město vlastní. Hasiči mezitím postavili nocležníkům postele a vybavili prostory. 

Hned jak jsem dostala informaci, že se u hlavního nádraží shromažďují osoby, které využívají veřejný prostor k jiným účelům, než ke kterým je určen, jsem svolala na místo zástupce Policie České republiky, cizinecké policie, Městská policie Brno a našeho odboru sociální péče,“ popsala šéfka brněnské radnice na svém Facebooku.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Romové, Ukrajiny, Brno, Táboření, Neziskovky, JMK, Ukrajina, hlavní nádraží, uprchlík, Pavel Šváb, Josef Vlach, Markéta Vaňková, ODS, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V centru Brna táboří desítky Romů z Ukrajiny. Nevíme co s nimi, zní od lidí i neziskovek  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.