Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Je dobře, že Praha sníží nájem lidem, kteří u sebe ubytují uprchlíky?

Rada města schválila návrh, který umožní domácnostem v městských bytech získat slevu na nájemném, pokud ubytují ukrajinské uprchlíky. Za každého ubytovaného Ukrajince dostane domácnost slevu na nájemném ve výši jednoho tisíce korun, nejvýš pak čtyři tisíce měsíčně za jeden byt. Je to dobře? A je výše slevy adekvátní? Odpovídají členové zastupitelských klubů.

Otázka: Je podle dobře, že pražští radní schválili návrh na slevu na nájemném pro lidi, kteří ubytují ukrajinské uprchlíky v městských bytech? Je výše slevy adekvátní?


Odpovědi jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Ondřej Prokop (ANO)

Je samozřejmě dobře, že Praha uleví nájemníkům městských bytů, kteří byli ochotni poskytnout střechu nad hlavou ukrajinským uprchlíkům, z nichž drtivou většinu tvoří ženy a děti. Pomineme-li, že když u sebe v bytě ubytujete několik dalších osob, logicky se vám sníží nějaký běžný komfort, nepochybně také stoupnou náklady na bydlení a s nimi je třeba Pražanům pomoct. Zvlášť v době, kdy se všechno zdražuje, zvyšují se ceny energií a tak dále. Vedení Prahy by se ale zároveň mělo rychle zamyslet, jak pomoct i dalším skupinám obyvatel, hlavně seniorům a rodičům samoživitelům s dopady zvyšování běžných nákladů od energií přes odpady po vodné a stočné a tak dál.

Jan Čižinský (Praha sobě)

Jde o opatření, kterým Praha může podpořit ty městské nájemníky, kteří jsou postiženi třeba zdražováním energií. V mnoha pražských bytech bydlí lidé, kteří potřebují podporu od města i od státu a toto opatření je pro ně šancí, jak si zlepšit hospodaření své domácnosti.

Viktor Mahrik (Piráti)

Vzledem k tomu, že odborníci považují příspěvek od státu ve výši 3 tisíce korun na uprchlíky za nedostatečný, Praha přistoupila k tomu, že alespoň v pražských bytech dorovná příspěvek na 4 tisíce korun na uprchlíka v souladu s doporučením expertní zprávy PAQ Research. Pomáháme, jak můžeme, systematičtější pomoc je v rukách státu.

Tomáš Portlík (ODS)

Jen těžko lze hodnotit, jestli je sleva adekvátní, nicméně jde o jeden z mála racionálních kroků, které radnice v tomto směru kdy vykonala. Sleva na nájmu pro domácnosti, které ubytují uprchlíky z Ukrajiny je jistě pozitivní motivací pro potenciální zájemce o takový způsob pomoci. Je však důležité mít nastavená pravidla tak, aby nebyla sleva zneužitelná, nebo aby nedocházelo k překročení „ubytovací kapacity“ jednotlivých domácností zapojených do takové pomoci. To může vést k nepříjemným situacím například pro sousedy v ostatních nájemních bytech v bytovém domě. Takovou otázku je potřeba dořešit a přijít se způsobem, jak bychom případně mohli slevu případně zpětně regulovat.


Nikdo ze zastupitelského klubu TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Hřib

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, uprchlíci, Ukrajina, Praha, uprchlík, energie, ANO 2011, Jan Čižinský, ODS, Česká pirátská strana, TOP 09, Starostové a nezávislí, Praha sobě

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Je dobře, že Praha sníží nájem lidem, kteří u sebe ubytují uprchlíky?  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.