Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zájem o zbrojní průkazy v kraji enormně poskočil. Některé střelnice řeší i pokles dodávek munice

Takřka dvojnásobný nárůst žádostí o zkoušky na zbrojní průkaz eviduje Krajské ředitelství policie v Olomouckém kraji. Pravděpodobně v reakci na válečný konflikt na Ukrajině se ve větším počtu na tyto zkoušky začali lidé připravovat i na střelnicích. Některé střelecké areály se musejí vyrovnávat také s menším dodávkami munice od některých firem.

Zatímco loni podle statistik obdržela policie od února do konce března 107 žádostí o zkoušky odborné způsobilosti v souvislosti s vydáním zbrojního průkazu, letos jich bylo za stejné období 210. „Nejčastěji se žádosti týkají skupiny zbrojního průkazu s označením E – ochrana života, zdraví nebo majetku. Následuje skupina B ke sportovním účelům a dále C k loveckým účelům,“ uvedl policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že v roce 2021 policie evidovala v Olomouckém kraji 19081 držitelů zbrojních průkazů.

Samotným zkouškám předchází teoretické vzdělávání a praktická příprava na střelnici. „Zájem o přípravy na zbrojní průkazy se u nás znatelně zvýšil. O sto procent to šlo nahoru určitě,“ míní David Vingrálek ze Sportovně střeleckého areálu Jívová u Olomouce.

Ještě výrazněji pozorují tento trend například ve vyhledávané olomoucké střelnici Gunsport v suterénu obchodního domu Timpo. „U zbrojních průkazů evidujeme razantní nárůst, desetkrát víc lidí se na to ptá a asi polovina z nich se skutečně rozhodne podat žádost a připravuje se na zkoušky,“ potvrzuje majitel střelnice a obchodu se zbraněmi a střelivem Ivo Kosina.

I když zájem o zbrojní průkazy značně stoupá, v Timpu ani v areálu v Jívové nezaznamenali instruktoři a správci nezvyklý nával na palebných pozicích. „Zájem o střelbu je standardní. Složitější bezpečnostní situace ve světě ani nárůst cen se na tom neprojevuje,“ říká Ivo Kosina z Gunsportu.

Na podobné úrovni se drží vytíženost střelnice i v Jívové, jedním z faktorů může být i dražší a hůře dostupná munice. „Jak začala válka na Ukrajině, tak je na trhu i méně nábojů. Byl celkem problém sehnat střelivo, pak se situace trochu stabilizovala. Nicméně u některých ráží je to pořád složité,“ přibližuje David Vingrálek a dodává: „Objednáme určité množství a od některých dodavatelů jsme rádi, když dostaneme 20 procent z objednávky.“

V souladu s policejními statistikami se zájemci v kurzech nejčastěji připravují na zbrojní průkaz skupiny E určený pro ochranu zdraví, života nebo majetku. Zkušení instruktoři ale doporučují i kombinaci s průkazem B pro sportovní účely. „Použít zbraň pro obranu je až krajní řešení, pokud selžou všechny ostatní možnosti. Člověk by si měl uvědomovat, co všechno se může změnit jednoduchým zmáčknutím kohoutku. Lidé mají až romantické představy, že s použitím zbraně snad ani nejsou spojené nějaké problémy, a že na to přece mají právo. Tak to v reálném životě ale úplně není,“ upozorňuje specialista na sebeobranu a majitel střelnice Ivo Kosina.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Zbraně, pistole, zbrojní průkaz, střelnice, náboje, Policie ČR, Olomoucký kraj, policie, Ukrajina, zbraň, ruská invaze na Ukrajinu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o zbrojní průkazy v kraji enormně poskočil. Některé střelnice řeší i pokles dodávek munice  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.