Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Buči můžeme poslat tři sanitky. Vyslání další techniky řešíme, vzkázal hejtman Kuba

Jihočeský kraj řeší vyslání techniky do ukrajinského města Buča, kde zemřelo několik stovek lidí. Včera hejtman Martin Kuba (ODS) reagoval na tweet velvyslance, který žádal o bagry, rypadla, traktory, sanitky a další vybavení. Hejtman Budějcké Drbně potvrdil, že je možné poslat do Buči tři sanitky. Rozhodnout o tom musí zastupitelstvo.

V Buči nedaleko Kyjeva teď musí exhumovat hroby kvůli určení příčiny smrti, aby bylo možné stíhat viníky. Tři čtvrtiny zabitých civilistů u Kyjeva mají v těle střelné rány, řekl podle serveru iRozhlas.cz starosta Anatolij Fedoruk českým senátorům. Ti Buču ve čtvrtek navštívili. Mrtví leželi v zahradách, sklepech či na ulicích. Vraždění obyvatel ruskými silami označila Sněmovna za válečný zločin.

„Zkouším sílu Twitteru. Dostal jsem dopis od starosty Buči A.Fedoruka. Město potřebuje pomoc: bagry, rypadla, cisternová vozidla, dodávky, traktory, sanitky, hasičské vozy, autobusy, policejní auta. Najde se české město/města, které by mohlo Buči s něčím pomoct? Předem děkuji!“ napsal na svůj Twitter ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis.

Na jeho výzvu reagoval jihočeský hejtman Martin Kuba. Ten Budějcké Drbně řekl, že věc začal řešit s ředitelem Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Markem Slabým. 

„V tuto chvíli jsme připraveni poslat do Buči tři sanitní vozy. S paní ředitelkou Správy a údržby silnic Jihočeského kraje teď řešíme, jestli bychom mohli poskytnout i nějakou další techniku, kterou už nevyužíváme. Zjistí to na našich okresních závodech a bude mě informovat,“ uvedl Kuba.

Jihočeským záchranářům vozy chybět nebudou, protože by se stejně vyřazovaly, řekl Drbně ředitel Zdravotnické záchranné služby Marek Slabý„Máme potvrzeno, že dostaneme nová objednaná vozidla. Tyto tři vozy by kraj standardním způsobem prodával, jsou plně funkční, ale nyní to vypadá, že pomohou na Ukrajině. Díky dodávce nových vozů si to můžeme dovolit,“ ubezpečil. 

Dar bude muset schválit krajské zastupitelstvo, které zasedá ve čtvrtek 21. dubna. „Tam bych tedy kolegům zastupitelům předložil tento návrh ke schválení. Věřím, že by tento můj návrh podpořili,“ dodal hejtman s tím, že by poté technika mohla vyrazit na Ukrajinu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky buči, ukrajina, pomoc, Jihočeský kraj, Buča, Martin Kuba, technika, traktor, bagr, ODS, Drbna.cz, Twitter, Kyjev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dušan Skříšovský

A jak víte, že to byli Rusové a ne Ukrajinští Azovci? Ještě to není prošetřeno, ale propaganda už ví, kdo to byl?

Neděle, 17. dubna 2022, 17:13Odpovědět

Buči můžeme poslat tři sanitky. Vyslání další techniky řešíme, vzkázal hejtman Kuba  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.