Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Ztracený trůn krále Zmizelé Šumavy je už opět na původním místě, našel ho náhodně jeden turista

Nečekané rozuzlení má případ zmizelého trůnu věnovaného králi zmizelé Šumavy, Emilu Kintzlovi, který se nacházel na vrcholu šumavské hory Svaroh na místě bývalé Juránkovy chaty. Drbna jako první uvedla, že v minulých dnech se stal trůn a informační tabule o Juránkově chatě terčem útoku vandalů. Tabuli kdosi zlomil a povalil, trůn zmizel. V pátek odpoledne ale jeden náš čtenář masivní dřevěný trůn zcela náhodně našel, vyhrabal ze sněhu a dopravil zpět na původní místo.  

Na začátku případu s nečekanou detektivní zápletkou a šťastným koncem byl dobrý skutek, o kterém redakci Plzeňské Drbny informoval publicista Zdeněk Roučka, autor fotografických knih o staré Šumavě, který se podrobně věnoval i Juránkově chatě. „Ozval se mi kamarád Petr Kalabza, který si přečetl v Plzeňské Drbně o vandalství na vrcholku Svarohu a pořádně ho to naštvalo. Je to veliký srdcař a milovník Šumavy, proto se rozhodl, že se na místo v pátek s nářadím vypraví a pokusí se opravit a postavit povalenou informační tabuli,“ uvedl Zdeněk Roučka.

Kolem půl páté odpoledne se Kalabza dostal na vrchol Svarohu. Na místě zjistil, že tabule bohužel opravit a vztyčit nepůjde. „Podíval jsem se po okolí a stranou nečekaně objevil, jak z hromady sněhu trčí část "ztraceného" dřevěného trůnu. Po chvíli snažení se mi ho podařilo vyhrabat ze sněhu, odvalit k původnímu místu a opět ho tam vztyčit. Rozhodně ho tak daleko nemohl odfouknout vítr a nemohl to udělat jen sníh. Někdo si s tím musel dát práci, aby trůn odvalil pryč,“ uvedl Petr Kalabza. Ten je přesvědčen i o tom, že poškození informační tabule je rovněž dílem vandalů.

Místo, kde je trůn krále Zmizelé Šumavy i ruiny bývalé Juránkovy chaty se nachází nad jezerní stěnou Černého jezera, těsně u hranice s Německem v ochranném pásmu přírodní památky CHKO Šumava. Vstup je tam možný pouze po značených stezkách. Ale ty z české strany právě k místu bývalé Juránkovy chaty nevedou, oficiálně je tam tedy vstup zakázaný. Trůn je věnovaný Emilu Kintzlovi, legendárnímu znalci Šumavy, který v březnu zemřel na následky úrazu při lyžování. Trůn s přáteli před časem vyřezal Michal Šnebergr, bývalý starosta Železné Rudy. Společně jsme ho tam v roce 2019 dopravili a na tom místě pak Emila Kintzla korunovali králem Zmizelé Šumavy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Kalabza, Michal Šnebergr, Otevřená Šumava + soukromý archiv Zdeňka Roučky

Štítky trůn, Zmizelá Šumava, král Zmizelé Šumavy, krádež trůnu, Svaroh, NP Šumava, Emil Kintzl, Šumava, chata, informační tabule, Drbna.cz, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ztracený trůn krále Zmizelé Šumavy je už opět na původním místě, našel ho náhodně jeden turista  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.