Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hnutí STAN zamíří do voleb v Olomouci ve spolupráci se Zelenými

Memorandum o spolupráci chystá pro komunální volby v Olomouci Hnutí STAN a strana Zelených. Politické organizace plánují představit společný program v následujících týdnech, lídryní kandidátky je olomoucká zastupitelka a pedagožka Andrea Hanáčková ze STAN. Termín voleb do obecních zastupitelstev připadá na 23. a 24. září.

"Chceme využít toho, co nás s ostatními stranami spojuje. Výrazně jsme pokročili v jednání o společné kandidátce hnutí STAN a Zelených pro volby do zastupitelstva města Olomouce. Nyní ladíme poslední detaily koaliční smlouvy," uvedla Andrea Hanáčková (STAN), která je olomouckou zastupitelkou a v poslední době se angažuje především v kauze bytových družstev.

Nová lídryně chce využít ve svém volebním programu potenciál Univerzity Palackého a zaměřit se na čisté ulice a čistý vzduch ve městě, na rozumnou parkovací politiku a pocit bezpečí v městské hromadné dopravě i před nádražím.

Druhé místo na společné kandidátce STAN a Zelených připadne vysokoškolskému pedagogovi a vedoucímu odboru starého umění Muzea umění Olomouc Miroslavu Kindlovi. "Vytvořit pro letošní komunální volby koalici s hnutím STAN je pro Zelené mimořádnou příležitostí vrátit se po čtyřleté pauze do zastupitelstva a začít tak v Olomouci znovu prosazovat tolik důležitou zodpovědnou zelenou politiku,“ míní historik umění Kindl.

Na svých kandidátních listinách pro komunální volby v Olomouci pracují i další strany. Memorandum o předvolební koalici Spolu pro nadcházející komunální volby v Olomouci nedávno podepsali lídři ODS, KDU-ČSL a TOP 09, jedničkou na chystané společné kandidátce bude primátorova náměstkyně Markéta Záleská (ODS). Lídrem kandidátky hnutí ANO je primátor Miroslav Žbánek. Piráti si zvolili za lídra vysokoškolského pedagoga a krajského předsedu Viktora Ticháka, který je nyní olomouckým zastupitelem a předsedou finančního výboru.

Hnutí spOLečně povede do voleb primátorův náměstek Otakar Bačák, jedničkou hnutí ProOlomouc bude předseda a zastupitel Tomáš Pejpek. KSČM do čela kandidátky vybrala Liběnu Večeřovou.

Komunální volby v Olomouci vyhrálo před čtyřmi lety ANO, získalo 14 mandátů. Druhé skončilo ProOlomouc s šesti mandáty. Třetí koalice Piráti a Starostové rovněž se šesti zastupiteli. Čtvrtá ODS získala pět mandátů, čtyři pátá KDU-ČSL. Šesté skončilo hnutí spOLečně se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD a SPOZ rovněž se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila KSČM se dvěma mandáty. Devátá ČSSD získala dva mandáty. Koalici po volbách vytvořilo ANO společně s ODS, KDU-ČSL a hnutím spOLečně.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB STAN Olomouc

Štítky Politika, volby, primátor, lídr, kandidáti, Olomouc, Starostové a nezávislí, komunální volby, Andrea Hanáčková, ODS, koalice, ANO 2011, KDU-ČSL, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hnutí STAN zamíří do voleb v Olomouci ve spolupráci se Zelenými  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.