Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Postcovidové komplikace stále trápí řadu lidí. Specializují se na ně v Olomouci i Prostějově

Zhruba dvě desítky lidí přicházejí každý den do postcovidových ordinací prostějovské a olomoucké fakultní nemocnice. Specializovaná pracoviště pomáhají pacientům řešit problémy s únavou i dušností. Podle lékařů z prostějovského zdravotnického zařízení trápí tyto obtíže i osoby, které covid-19 prodělaly v lehčí formě a léčily se v domácích podmínkách.

Postcovidové centrum Nemocnice AGEL Prostějov funguje od začátku roku 2021. Zatímco dříve poskytovalo péči zejména lidem, kteří absolvovali hospitalizaci při těžkém průběhu nemoci covid-19, nyní se spektrum pacientů proměnilo. „Nyní dominují pacienti, kteří prodělali onemocnění doma nebo po opakované infekci a přicházejí buď na svou žádost nebo jsou odesíláni na vyšetření praktickými lékaři,” konstatuje primářka oddělení plicních nemocí Ivona Grygárková s tím, že do postcovidového centra přichází denně na vstupní vyšetření nebo kontrolu až 15 lidí. Vytíženost pracoviště je tak podle primářky jen o trochu nižší než v dobách nejvyšších záchytů onemocnění v populaci.

Přibližně pět až deset pacientů denně navštíví PostCOVID poradnu Fakultní nemocnice Olomouc. Podle mluvčího nemocnice Adama Fritschera poradna ošetřuje pouze pacienty s žádankou k vyšetření, tedy pacienty odeslané od praktického lékaře či z Oddělení urgentního příjmu. Dále pak přebírá pacienty z covidových jednotek k pokračování péče.

„Počty závažných případů klesají, ale lze říci, že závažné průběhy ještě vidíme a nejsou odlišné od těch z předchozích vln. Pacienti s takovým průběhem jsou nyní většinou vyššího věku nebo neočkovaní případně se závažnou poruchou imunity,“ říká k aktuální situaci přednosta Kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Petr Jakubec.

Podle prostějovských i olomouckých lékařů se zdravotní problémy týkají pacientů všech věkových kategorií. „Mezi nejčastější obtíže se řadí ponámahová dušnost, dlouhodobý kašel, slabost, únava a nevýkonnost. V závažných případech může dojít k postižení plicní tkáně po těžkých zánětech plic, výjimečně i s tvorbou vaziva místo normální plicní tkáně či ke zvýšené stažlivost průdušek připomínající astma včetně dušnosti a kašle,“ specifikuje přednosta Petr Jakubec.

Počty pacientů nemají klesající tendenci i proto, že potíže u některých lidí přetrvávají i několik měsíců. „Nejčastějšími příznaky je nevýkonnost nebo dušnost při malé námaze u pacientů, kteří dříve sportovali a byli například zvyklí běhat i 8 kilometrů a nyní nejsou schopni ani rychlejší chůze,” dodává poznatky z postcovidového centra primářka Grygárková s tím, že takřka každý den v ambulanci zdravotníci odhalí covid u některého z pacientů, který přichází s nachlazením.

Léčba povidových komplikací je podle Petra Jakubce různorodá. „Záleží samozřejmě na typu a závažnosti potíží, na dušnost a kašel předepisujeme v případě větších postižení inhalační kortikoidy, u těžkých postižení systémové kortikoidy ve formě tablet, individuálně u některých jedinců můžeme dle postižení předepsat i jiné cílené léky,“ uvádí přednosta olomoucké plicní kliniky a dodává: „Nesmírně důležitá je správná životospráva, dechová rehabilitace a jako u všeho pozitivní přístup k životu.“

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, koronavirus, COVID-19, nemocnice, Agel, Prostějov, Fakultní nemocnice Olomouc, postcovidový syndrom, Olomouc, pacient, dušnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Postcovidové komplikace stále trápí řadu lidí. Specializují se na ně v Olomouci i Prostějově  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.