Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Opravená Záložna v Litovli ubytuje ukrajinské uprchlíky. Práce rychle postupují

Čtrnáct let nevyužívané prostory hotelu Záložna v centru Litovle procházejí rychlou omlazovací kúrou, město v závěru března schválilo opravu interiéru pro potřeby lidí v těžké životní situaci. Od května by mohly pokoje poskytnout azyl zhruba čtyřiceti uprchlíkům z Ukrajiny. Už nyní eviduje litovelská radnice zájem o budoucí pronájem těchto ubytovacích kapacit.

Vystěhování objektu, zednické práce na opravách stěn, repasování oken či základní výmalba pokojů. Hned v úvodních dvou týdnech výrazně pokročila rekonstrukce ubytování v litovelské Záložně. Investice v hodnotě 3,5 milionu korun je podle vedení města také naplněním usnesení vlády, podle kterého mají hejtmané krajů ve spolupráci se starosty obcí s rozšířenou působností zajistit ubytovací kapacity pro uprchlíky z Ukrajiny.

„Peníze na tuto akci nám zbyly z toho důvodu, že plánovaný projekt pro Základní školu Vítězná byl ze strany školy přesunut na příští rok. Prostředky zamíří do majetku města a po skončení ukrajinské krize budou prostory k využití pro oddělení bytového hospodářství měst zejména pro krátkodobé ubytování,“ přiblížil starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

V pokojích proběhne instalace nových světel a podlah, k dispozici bude nová kuchyň a opravou projdou také hygienická zařízení. Podle informací na webu Litovle je zatím otázkou, zda budou nové kapacity využity k provozování ubytovny nebo k nájemnímu bydlení. „Již nyní, při zahájení rekonstrukce, se na nás obrací jedinci i firmy, že mají zájem o pronájem,“ doplnili zástupci města.

Aktuální etapa rekonstrukce je podle starosty Kohouta reakcí na současnou situaci, město má zpracovaný také projekt kompletní obnovy stavby v centru města do hotelového standardu, která si však vyžádá okolo 70 milionů korun. Tato fáze je tak zařazena až do dlouhodobého plánu investic.

„Tento projekt je navíc bez dotací zatím nereálný. Proto jsme zvolili i z ekonomických důvodů variantu opravy a samozřejmě i pro naše občany nyní vznikne v Záložně dočasná možnost ubytování v nouzi, ve které se může ocitnout každý z nás. Nejedná se o byty, ale o pokoje se společným sociálním zázemím a kuchyňkou na chodbě,“ uvedl litovelský starosta.

Po zveřejnění informace o opravě Záložny a poskytnutí ubytovacích kapacit ukrajinským běžencům se vedení Litovle setkalo také s vyčítavými reakcemi. „Chápu, že někdo má také životní problémy, ale přece jen neutíkáme před válkou. Investice do Záložny je víceúčelová a v dalších letech může posloužit jako zázemí pro potřebné lidi. Město má v současné době 286 bytů a vždy, když někdo byt opustí, tak je dle pořadníku a zásad města byt přidělen. Zároveň připravujeme výstavbu bytového domu v prostorách ulice Boženy Němcové. Upozorňuji, že město prodalo také pozemek na výstavbu 54 bytů na ulici Severní,“ komentuje starosta Kohout.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Litovel

Štítky Stavba, rekonstrukce, investice, Hotel Záložna, pomoc, Ukrajina, uprchlíci, podpora, Litovel, uprchlík, oprava, Rusko-ukrajinská krize (2021–2022), Božena Němcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravená Záložna v Litovli ubytuje ukrajinské uprchlíky. Práce rychle postupují  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.