Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tisíce aut chtějí politici vyhnat z centra Budějc v létě. Na náměstí bude relaxační zóna

Vedení radnice v Českých Budějovic se snaží dotáhnout jeden z koaličních slibů, který se týká zklidnění dopravy v historickém centru. K tomu by mohlo dojít letos v létě, vzkázali zástupci města. Pokud se to podaří, zmizí z náměstí a jeho okolí až 40 procent stávající tranzitní dopravy.

Politici chtějí zrušit oblíbenou zkratku přes náměstí Přemysla Otakara II. z ulice Na Sadech do ulice Mánesova. Radní tento týden schválili návrh dopravního řešení situace v historickém centru. 

„Na radě města jsme schválili přijatelný kompromis, který nepřináší místním podnikatelům ani občanům žádné zásadní komplikace, ale na druhou stranu by měl významně zklidnit historické centrum, což byl náš primární cíl, promítnutý i do koaliční smlouvy,“ uvedl primátor Jiří Svoboda (ANO).

Návrh zahrnuje několik změn. V ulici U Černé věže vznikne pěší zóna v úseku mezi Hroznovou a Kanovnickou. Zároveň se otočí jednosměrka v nedaleké Kněžské ulici, a tak tudy auta projedou ve směru ze Široké do ulice Karla IV., informovalo vedení města. 

Řidiči se také musí připravit na změny v Biskupské ulici, kde už nebude možné projet ve směru od náměstí. „Režimová opatření budou nastavena tak, aby dopravní obsluha fungovala i nadále ve standardním režimu a nedošlo k omezení zásobování centra,“ popsala mluvčí radnice Jitka Brůha Welzlová.

Podobu změní také hlavní náměstí. Na jeho severní straně bude místo parkovacích míst relaxační zóna. „Náměstí osadíme novým mobiliářem a budou tam další květiny a dřeviny v kontejnerech a květináčích,“ popsal náměstek primátora Ivo Moravec (Hnutí Občané pro Budějovice). Zároveň dodal, že místa, která sloužila v nočních hodinách rezidentům a abonentům, budou v docházkové vzdálenosti od centra, přesněji u parku Háječek.

„K takto dopracovanému návrhu se budou moci v nejbližších týdnech vyjádřit nejen obyvatelé města, ale také zástupci podnikatelů, kteří mají své provozovny a firmy v centru či tuto lokalitu zásobují,“ sdělil primátor.

V posledních týdnech se řešila zpráva o nutné rekonstrukci plynovodu v Kněžské ulici. Původně se zdálo, že stavební práce změny v centru odloží, což bylo i předmětem diskuse při jednání zastupitelů. Primátor Jiří Svoboda Budějcké Drbně řekl, že se oprava plynovodu připravuje. Město ji chce soutěžit. Stavební práce by mohly začít v létě, obě akce se tak chystají souběžně. O případných objízdných bude město informovat. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hnutí Občané pro Budějovice

Štítky budějovice, náměstí, doprava, centrum, auta, léto, České Budějovice, historické jádro města, Jiří Svoboda, Přemysl Otakar II., ANO 2011, Karel IV. Lucemburský, Ivo Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce aut chtějí politici vyhnat z centra Budějc v létě. Na náměstí bude relaxační zóna  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.