Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Dopravce plánuje vytvořit ženský autobusový pluk. Ukrajinky chce dostat za volant autobusů

Autobusový dopravce BusLine by rád nabídl práci ukrajinským ženám, které do Česka uprchly před válkou. Ukrajinky chce zapojil do pracovního procesu jako řidičky. Dopravci by se tak částečně podařilo zvýšit počty řidičů, kterých je obecně velký nedostatek.

Vznikl proto nápad vytvořit Ukrajinský autobusový ženský pluk. „Název trochu připomíná seriály ze sedmdesátých let, ale to byl záměr. Podstatou projektu je připravit se ve všech regionech kde BusLine působí na zapojení Ukrajinek do pracovního procesu v roli řidiček autobusů,“ vysvětlil mluvčí společnosti BusLine Radovan Vrátný.

Zapojení ukrajinských žen do řízení autobusů ale má několik překážek. „Spousta legislativních překážek legální práce Ukrajinců v ČR již v minulých dnech padla, zatím však bohužel mimo oblast dopravy osob,“ říká majitel BusLine Jakub Vyskočil.  

Proces získání řidičského oprávnění a profesního průkazu podle něj zůstává stejný. „Zatím ale stále platí likvidační požadavek na minimálně 185 dní strávených v ČR v kalendářním roce. BusLine již vyzval příslušná ministerstva k eliminaci tohoto požadavku, který už je dnes dávno překonaný a zbytečný,“ dodává Vyskočil.

Podle Vyskočila může být zapojení Ukrajinek výhodné pro obě strany. Ženy získají práci, dopravce zase řidiče. „Není to běh na krátkou trať, ale jsme přece v situaci, kdy tu podstatná část těchto lidí zůstane na poměrně dlouhou dobu, proč by tedy nemohli zůstat „napořád“ a proč jim s tím nepomoci a nezapojit je? Můžeme se na to samozřejmě dívat jako na charitu, ale jsem přesvědčen, že reálně získají obě strany,“ uzavřel Vyskočil.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BusLine

Štítky BusLine, ukrajina, uprchlíci, řidičky, práce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

..jo plánovat a chtít....tak to může dnes v ČR kde jaký hlupák

Pondělí, 4. dubna 2022, 11:40Odpovědět

Dopravce plánuje vytvořit ženský autobusový pluk. Ukrajinky chce dostat za volant autobusů  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.