Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podvod, co přišel draho. Řidič používal na tachografu magnet, byla mu uložena stotisícová kauce

Podvádět se nevyplácí. O tom se minulý týden přesvědčil řidič, kterého zastavila policejní hlídka v areálu celního úřadu ve Stříteži u Jihlavy. Tento muž totiž používal magnet na tachometru.

„V pátek 18. března krátce před desátou hodinou dopoledne zastavila policejní hlídka z oddělení silničního dohledu v prostoru areálu Celního úřadu ve Stříteži u Jihlavy jízdní soupravu složenou z tahače a návěsu. Vozidlo s rumunskou registrační značkou řídil cizinec. Řidič jízdní soupravy projížděl po silnici I/38 směrem od Havlíčkova Brodu na Jihlavu,“ sdělila Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Jel, ale jako by odpočíval

Provedenou kontrolou záznamů z karty řidiče a záznamů z tachografu vozidla policisté ve spolupráci s pracovníky mobilní expertní jednotky Centra služeb pro silniční dopravu zjistili, že tachograf při jízdě zaznamenával dobu odpočinku. Řidič s vozidlem ale prokazatelně jel. „Kontrolu snímače pohybu na převodovém ústrojí policisté zjistili přiložený magnet na snímači pohybu tak, aby došlo k zamezení přenosu údajů o rychlosti a ujeté vzdálenosti do digitálního tachografu vozidla,“ popisuje Čírtková.

Jednoduše řečeno – v tachografu a na kartě řidiče byl místo doby řízení při jízdě vozidla zaznamenáván odpočinek.

Snímač pohybu s magnetem

Další důkladnou kontrolou a po celkovém vyhodnocení záznamů z karty řidiče jsme zjistili, že řidič v kontrolovaném období nedodržoval požadavky na doby řízení, bezpečnostní přestávky a dobu odpočinku. Zahraničnímu dopravci jsme uložili v souladu se zákonem o silniční dopravě kauci ve výši 100 tisíc korun,“ uvedl Michal Ferbar, vrchní komisař odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina. Podezření ze spáchání přestupku dopravcem policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu – Krajskému úřadu Kraje Vysočina.

Zákaz činnosti až na půl roku 

Podle mluvčí Čírtkové podezření ze spáchání přestupku řidičem policisté oznámili příslušnému správnímu orgánu – v tomto případě odboru dopravy jihlavského magistrátu. Řidiči hrozí pokuta ve výši od 10 tisíc do 50 tisíc korun a zákaz činnosti od tří do šesti měsíců spočívající v zákazu výkonu činnosti řidiče velkého vozidla.

„Na pozemních komunikacích Kraje Vysočina jsme od začátku letošního roku provedli nízkorychlostní kontrolní vážení u 252 vozidel a jízdních souprav, a to zejména za využití vlastních kontrolních vah nebo v součinnosti s Mobilními expertními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu. Celkem bylo zjištěno 156 porušení, jednalo se o překročení stanovených hmotnostních limitů, překročení stanovených rozměrů. Ve 12 případech řidič odmítnul na výzvu podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízko rychlostnímu kontrolnímu vážení,“ jmenuje Dana Čírtková.

Snímač pohybu s magnetem

Za zjištěná porušení bylo uloženo148 pokut v příkazním řízení za 1 513 600 korun. Celkem v 89 případech bylo porušení ze strany provozovatelů vozidel oznámeno do správního řízení. Policisté za porušení zahraničním dopravcům uložili 37 kaucí v celkové výši 641 tisíc korun.

Od začátku letošního roku policisté zařazeni do speciálního týmu nazvaného Kamion provedli celkem 380 silničních kontrol zaměřených na nákladní silniční dopravu. Za zjištěná porušení policisté uložili 46 pokut v příkazním řízení v celkové výši 48 500 korun, ve 25 případech oznámili porušení ze strany dopravců správnímu orgánu a uložili 16 kaucí podle zákona o silniční dopravě v celkové výši 615 tisíc korun.

„Velmi důkladné kontroly zaměřené na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů užitkových a nákladních vozidel probíhají v našem kraji v rámci mimořádných dopravně bezpečnostních akcí a v rámci běžného výkonu služby policejních hlídek odboru služby dopravní policie téměř denně a budou se stejnou intenzitou pokračovat i dalším období. Pro letošní rok to jedna z priorit odboru služby dopravní policie v rámci Vysočiny,“ doplnil David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky podvod, magnet, tachograf, řidič, pokuta, kauce, Střítež, kontrola, policie, Jihlava, silniční doprava, Kraj Vysočina, Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bohouš Béda Dvořák

Pokutu by měli spíš dostat ti, kteří podobné snímače pohybu, připomínající století páry, schvalují pro provoz a kontrolu řidičů. Co takhle zaplombovaná GPS, ta by nebyla lepší?

Neděle, 27. března 2022, 20:42Odpovědět

Podvod, co přišel draho. Řidič používal na tachografu magnet, byla mu uložena stotisícová kauce  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.