Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

KACPU v Hradci Králové navštívil Vít Rakušan. Centrum už odbavilo přes osm tisíc uprchlíků

Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v hradeckém Aldisu funguje už tři týdny. Za tu dobu dokázalo odbavit už přes osm tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Koordinace hasičů, policistů i dobrovolníků v pátek odpoledne mohl na vlastní oči vidět i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), který centrum navštívil.

Ministr vnitra Vít Rakušan zahájil návštěvu Královéhradeckého kraje v Třebechovicích pod Orebem, kde ho přivítal starosta města Roman Drašnar (ODS) společně s hejtmanem Martinem Červíčkem (ODS). Na radnici jednali o současné situaci, o spolupráci bezpečnostních sborů a samospráv a o dalších tématech důležitých pro region, jako je například podpora dobrovolných hasičů, ekonomické problémy spojené nejen s veřejnými rozpočty a zvýšenými náklady nebo o dalším řešení uprchlické krize.

Poté zamířili na návštěvu KACPU, jehož práci ocenil jak ministr, tak hejtman. „Obrovské poděkování patří všem, kteří se denně podílí na provozu našeho krajského asistenčního centra. Centrum funguje bezchybně právě díky hasičům, policistům, pracovníkům Odboru azylové a migrační politiky, úřadu práce, Všeobecné zdravotní pojišťovny, ale i dobrovolníkům hradecké charity a krajského úřadu,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Asistenční centrum zvládlo za tři týdny odbavit přes osm tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Z toho 1 180 bylo ubytováno přes hasiče. „V sobotu kolem sedmé večerní přijelo autobusem 41 občanů Ukrajiny, byli odesláni z KACPU Praha. Po registraci a získání víza byli dopraveni autobusem Hasičského záchranného sboru do místa ubytování,“ řekla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Dvě třetiny uprchlíků, kteří prošli KACPU, bydlí v ubytovacích kapacitách kraje, obcí, neziskových a jiných organizací, zbylá třetina u rodin a u soukromých osob. Další volné ubytovací kapacity kraj usilovně hledá. Počty těch, kteří přijíždějí bez předem domluveného ubytování, totiž přibývají. Kraj tak počítá se zřízením nouzového ubytování v tělocvičnách, kulturních domech a dalších zařízeních. Má také vytipované místo pro stavbu uprchlického tábora, a to na bývalém vojenském letišti v Hradci Králové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, KACPU, centrum, Aldis, Vít Rakušan, uprchlíci, válka, Ukrajina, hejtman, Martin Červíček, hasiči, policie, ubytování, kapacita, uprchlík, ODS, Starostové a nezávislí, Kongresové centrum Aldis, Třebechovice pod Orebem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KACPU v Hradci Králové navštívil Vít Rakušan. Centrum už odbavilo přes osm tisíc uprchlíků  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.