Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tisícům domácností hrozí neoprávněný odběr energií. Záchranný režim za měsíc skončí

Okolo deseti tisíc domácností zůstává po říjnovém konci několika poskytovatelů energií v režimu takzvaného dodavatele poslední instance. Tato možnost je ale podle zákona k dispozici pouze na šest měsíců, brzy tak lidé budou energie odebírat neoprávněně a mohou se dostat do problémů.

Energetické firmy i obecní či státní instituce se snaží situaci řešit nejen v Olomouckém kraji, kde se mohou v polovině dubna stát takzvanými černými odběrateli stovky lidí. V této situaci pak může následovat odpojení od dodávek energií a také povinnost uhradit neoprávněný odběr elektřiny či plynu a další související náklady.

„Všeobecně se dá říct, že zákazníci mají stále čas přejít ke standardnímu dodavateli, ale zároveň by neměli už moc dlouho otálet, protože podepsání smlouvy ještě neznamená přechod k novému dodavateli, ale celý ten proces pak ještě může trvat i 14 dní,“ upozorňuje tiskový mluvčí společnosti E.ON Roman Šperňák.

V záchytném systému dodavatele poslední instance se ocitlo po loňském krachu energetických firem až milion odběrných míst. Drtivá většina už přešla pod standardní smlouvy. „Z původních dvou set tisíc zákazníků z našeho distribučního území aktuálně už jich zůstává v režimu DPI pouze okolo tří tisíc. V Olomouckém kraji jsme do režimu DPI převzali zákazníky z Prostějovska a pouze v elektřině. V plynu se o ně postaral jiný dodavatel poslední instance, pod kterého toto území spadá,“ přiblížil za E.ON Roman Šperňák.

Tisíce odběratelů se různým institucím nedaří zkontaktovat a vyřešit jejich nečinnost. Důvodů může být podle spotřebitelské organizace dTest hned několik. Mohou často pramenit ze složitých právních situací, kdy nájemce platí za energie, ale dlouhodobě pronajatou nemovitost nevyužívá a nepřebírá poštu, či naopak pronajímatelé, kteří energie přeúčtovávají. Mohou to ale být i zákazníci, kteří mají více odběrných míst a více dodavatelů energií. V takových případech jsou to typicky garáže. A nemusí to být jen dům či byt, asi 1,3 milionu Čechů totiž vlastní chatu nebo chalupu. „Všichni spotřebitelé, kteří vlastní chatu či chalupu, by se měli ujistit, že i jejich tamní odběrové místo se neocitlo v režimu DPI,“ varuje ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Lidé by podle ní měli myslet i na své blízké, řada nekontaktních odběratelů může být mezi seniory. „Jako dodavatele poslední instance se snažíme pomoci všem zákazníkům a snažíme se s nimi komunikovat všemi prostředky, které máme k dispozici – e-mailem, telefonicky, SMS zprávami, letáky do schránek či při osobních návštěvách. Ve spolupráci s obcemi jsme přijeli i na radnice zhruba třiceti obcí, kde byli naši zástupci klientům v režimu DPI k dispozici, aby jim poradili s přechodem tohoto režimu. V lednu a v únoru jsme byli opakovaně například také v Prostějově,“ podotkl mluvčí společnosti E.ON.

Podobně řeší blížící se problém také firma ČEZ, která evidovala v České republice v minulém týdnu na sedm tisíc odběratelů v režimu DPI. Distributor proto uzavřel memorandum o spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí a Úřadem práce. Zákazníky ze sociálně slabých skupin, kterým z důvodu konce režimu DPI hrozí přerušení dodávky elektřiny, budou kontaktovat sociální pracovníci místního úřadu práce, aby jim pomohli situaci urychleně řešit.

„Za spolupráci s dodavateli jsem velmi rád, v tuto chvíli pro nás jsou klíčovými partnery, díky kterým můžeme cíleně oslovit ty, kteří by se mohli velmi rychle ocitnout bez energií. Často jsou mezi takovými lidmi např. zdravotně postižení, dlouhodobě nemocní či senioři. Abychom jim pomohli řešit tento problém vyřešit, nasadíme na to veškeré prostředky,“ uvedl vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky energie, elektřina, bydlení, plyn, Bohemia Energy, ČEZ, E.ON, dodavatel poslední instance, DPI, černý odběr, Olomoucký kraj, Česká republika, Úřad práce České republiky, Marian Jurečka, KDU-ČSL, DTest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisícům domácností hrozí neoprávněný odběr energií. Záchranný režim za měsíc skončí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.