Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Policie navrhuje obžalovat vsetínskou firmu a jejího jednatele kvůli otravě Bečvy. Vyšetřování skončilo

Policie ukončila vyšetřování předloňské otravy řeky Bečvy a státním zástupcům navrhla obžalovat společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Kyanidy otrávily 40 kilometrů toku v úseku od Valašského Meziříčí na Vsetínsku až po Přerov, do kafilerie rybáři odvezli přes 40 tun ryb.

"Koncem minulého týdne jsme podali na okresní státní zastupitelství návrh na podání obžaloby na jednu právnickou a jednu fyzickou osobu. V tuto chvíli je už případ plně v kompetenci státního zastupitelství, které si ho převzalo," potvrdila krajská policejní mluvčí ve Zlíně Simona Kyšnerová.

Předloňská otrava Bečvy byla jednou z největších ekologických havárií v historii řeky. Policie za to loni obvinila firmu Energoaqua a jejího šéfa Oldřicha Havelku, který vinu od počátku odmítá. 

Policie firmu a Havelku obvinila z poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Havelkovi hrozí až pětiletý trest odnětí svobody, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest. 

Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje i čištění odpadních vod, odcházejí kanálem, který ústí ve Valašském Meziříčí do Bečvy. Policie vychází ze znaleckého posudku, společnost Energoaqua však předložila expertizu, která zpochybňuje, že je původcem ekologické havárie. První ryby totiž začaly hynout až 3,5 kilometru od vyústění kanálu.

Rybáři z Bečvy: po havárii vládl chaos

Rybáři, kteří obhospodařují Bečvu a do řeky již vysadily tuny ryb, uvádějí, že těsně po havárii panoval chaos. "Jednoznačně lze říct, že v době po havárii vázla jakákoliv koordinace. Byl to chaos a bylo to tristní. Nikdo například neodebral z výpustí žádné vzorky. To si člověk neumí vysvětlit," reagoval již dřív předseda místní organizace Českého rybářského svazu z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku a ohlašovatel havárie Stanislav Pernický.

K podobným závěrům došla také parlamentní vyšetřovací komise. 

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu v září roku 2020 v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky otrávily asi 40 kilometrů toku. Do kafilerie rybáři odvezli přes 40 tun ryb.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Bečva, havárie, kyanid, vyšetřování, obžaloba, Hustopeče nad Bečvou, policie, okres Vsetín, ryby, Energoaqua, Valašské Meziříčí, Přerov, Rožnov pod Radhoštěm, Státní zastupitelství ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie navrhuje obžalovat vsetínskou firmu a jejího jednatele kvůli otravě Bečvy. Vyšetřování skončilo  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.