Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Cestou na nákup s rodinou zachránil život. Zraněného muže vytáhl z auta a zahájil resuscitaci

Byla sobota dopoledne, když jel Miroslav Filipin s rodinou na nákup. Po cestě si ale všiml auta v příkopu, kolem kterého ostatní řidiči projížděli. O chvíli později z vozu vytahoval bezvládného muže a začal ho oživovat. Filipin si za záchranu lidského života vysloužil ocenění Gentleman silnic.

Událost se stala loni v říjnu u Protivína. „Vyjížděli jsme ze zatáčky u Radčic, když jsme na dlouhé rovince před námi uviděli vozidlo v příkopu. Zastavil u něj nějaký řidič, po chvíli se ale zase rozjel a pokračoval dál. Napadlo nás, že se jedná o vyřešenou nehodu, jen asi ještě nedorazila odtahová služba. Nikdo další si toho auta nevšímal,” popisuje situaci Miroslav Filipin.

Když kolem auta projížděl, všiml si, že se mu stále točí kola. Okamžitě se proto otočil a na místo se vrátil. Jeho žena si mezitím připravila aplikaci Záchranka, která slouží k určení přesné polohy a přivolání pomoci. Miroslav Filipin pak otevřel dveře od automobilu, kde ležel promodralý muž bez jakýchkoliv známek života.

Vypnul zapalování a bezvládného muže s pomocí svědkyně, která se k záchraně přidala, opatrně vytáhl ven. Základní životní funkce nefungovaly, a tak zahájil za podpory operátorky tísňové linky resuscitaci. Postupně začali zastavovat další lidé, kteří se při oživování střídali.

Manželku a policisty málem srazil řidič kamionu

Přijeli hasiči a pak i policisté, které málem srazil bezohledný řidič kamionu. „Prolétl kolem nás ve velké rychlosti, málem smetl manželku i blížící se policejní auto. Byl jsem v šoku,” vypráví Filipin.

„Při takovýchto záchranných akcích je nutné myslet v první řadě na svou vlastní bezpečnost. Řidiči bohužel velmi často nepřizpůsobí rychlost jízdy tomu, že projíždějí místem nehody,” zdůrazňuje mluvčí policie Kamila Čuřínová Ingrišová s tím, že policisté silnici následně uzavřeli.  

Dopravní nehoda u Radčic. 

Na místo dorazili také záchranáři a vrtulník. „Je fantastické, jak záchranáři dokáží s lidmi komunikovat a uklidnit je. Musím říct, že jsem si nikdy tolik neuvědomoval práci celého integrovaného záchranného systému. Ale ten den mi došlo, jak neskuteční tito lidé jsou. Tímto bych jim chtěl poděkovat,” říká Filipin.

Ten se pak dočkal nejlepší odměny, když mohl muži, kterému zachránil život, potřást rukou. „Na tohle nikdy nezapomenu,” přiznává s úsměvem na tváři. Za záchranu lidského života získal ocenění Gentleman silnic.

„Stejně jako u jiných příběhů jsme se i zde setkali s tím, že oceněný není tím prvním, kdo kolem nehody jede. Plno řidičů spoléhá na to, že někdo zastaví a pomůže místo nich. Bojí se být u dopravní nehody první. Příběh pana Filipina ale ukazuje, že lhostejnost na silnice nepatří a že může i zabíjet,” uvádí Ivana Buriánková, ředitelka projektu Gentleman silnic. „Poděkování si zaslouží i jeho žena, která duchapřítomně přivolala pomoc pomocí aplikace Záchranka a s klidem mu předávala pokyny od operátorky,” dodává ředitel Územního odboru Písek Jiří Surma

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky gentleman silnic, policie, nehoda, ocenění, záchrana, hasiči, záchranáři, příběh, Filipíny, silnice, Radčice, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestou na nákup s rodinou zachránil život. Zraněného muže vytáhl z auta a zahájil resuscitaci  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.