Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Česká televize a Český rozhlas zatím své zpravodaje z Ruska nestahují

Česká televize a Český rozhlas zatím své zpravodaje z Ruska nestáhnou ani přes nový zákon, který hrozí tvrdými postihy za šíření toho, co ruské úřady označí za dezinformaci o ruské armádě či diskreditaci ruských ozbrojených sil. Obě média situaci sledují a vyhodnocují.

Zákon zavádějící trestní odpovědnost v podobě až 15 let vězení za publikaci toho, co státní moc v Rusku označí za dezinformace a lživé zprávy o ruské armádě, za diskreditaci ozbrojených sil a za výzvy k sankcím, v pátek schválil ruský parlament a podepsal prezident Vladimir Putin.

"Sledujeme a vyhodnocujeme obecně všechna rizika včetně dopadů tohoto zákona. Naši zpravodajku chceme v Rusku udržet co nejdéle, protože sledování situace na místě považujeme za velmi důležité. Pokud by se rizika pobytu v Rusku zvýšila, jsme připraveni ji okamžitě stáhnout. Zároveň respektujeme i její vlastní vyhodnocování situace," řekl mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna.

Česká televize se podle mluvčí Karolíny Blinkové podrobně seznamuje se zněním zákona. "Diskutujeme souvislosti s našimi televizními partnery sdruženými v EBU (Evropské vysílací unii) a připravujeme se na různé možnosti," uvedla mluvčí ČT.

V reakci na schválení zákona oznámila v pátek ukončení vysílání v Rusku zpravodajská stanice CNN. Již dříve k pozastavení zpravodajství přistoupily kanadská CBC nebo agentura Bloomberg. Ukončení činnosti v Rusku kvůli hrozbě trestních postihů oznámila ruskojazyčná služba BBC.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČT

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, média, ČT, Čro, Česká televize, Český rozhlas, Ozbrojené síly Ruské federace, Vladimir Vladimirovič Putin, Parlament České republiky, Bloomberg

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká televize a Český rozhlas zatím své zpravodaje z Ruska nestahují  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.