Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Uničovu zůstalo ve Sberbank přes 100 milionů korun, chod města to neohrozí

Více než 100 milionů korun zůstalo Uničovu na Olomoucku ve Sberbank, která má vazby na Rusko a po útoku na Ukrajinu zavřela své pobočky a omezila provoz. Chod města není podle starosty nijak ohrožen, Uničov má k dispozici peníze na dalších účtech.

Společnost Sberbank CZ sice působí v Česku, její majetkové zázemí je však v Rusku. Po vpádu ruské armády na Ukrajinu se banka dostala do potíží. Klienti začali své peníze vybírat a účty rušit. Tvořily se fronty, banka pak v pátek odpoledne své pobočky uzavřela, zastavila internetové bankovnictví a omezila karetní transakce. Česká národní banka zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Pobočky zůstávají uzavřené.

Uničov měl na účtu u Sberbank uloženo 106 milionů korun. "Chod města není nijak ohrožen. Na dalším účtu vedeném u jiné banky má Uničov dostatek finančních prostředků k pokrytí běžných výdajů," ubezpečil starosta Uničova Radek Vincour (ODS), podle kterého radnice situaci s blokovanými finančními prostředky ve Sberbank řeší.

"Jsme v kontaktu s představiteli Svazu měst a obcí České republiky a jejich prostřednictvím s Českou národní bankou. Pevně doufáme, že se situace co nejdříve vyřeší," podotkl Vincour. Město letos hospodaří s rozpočtem 285,8 milionu korun.

Peníze měly u Sberbank uložené také některé další tuzemské samosprávy. Například Kraj Vysočina má na účtech banky Sberbank přes dvě miliardy korun, banky používaly také některé jeho příspěvkové organizace.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Uničov, město, Sberbank, účet, peníze, Ukrajina, Rusko, banka, Olomoucký kraj, Sberbank CZ, Česká národní banka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uničovu zůstalo ve Sberbank přes 100 milionů korun, chod města to neohrozí  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.