Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Frýdlantu je prvních pět ukrajinských uprchlíků. Přivezl je sám starosta

Starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka vyrazil na polsko-ukrajinskou hranici na pomoc ukrajinským uprchlíkům. Do Frýdlantu jich přivezl celkem pět – tři děti a dvě ženy, jejich převoz do Frýdlantu byl předem domluvený. Město má kapacity na krátkodobý byt třiceti uprchlíků.

Stodůlka se pro uprchlíky na polsko-ukrajinskou hranici vydal spolu s Tomášem Sobotou z Frýdlantu v neděli ráno. „Cesta tam i zpět byla dlouhá zhruba 1600 kilometrů a jeli jsme pro konkrétní lidi na konkrétní místo. Do Frýdlantu jsme tři děti a dvě dospělé ženy přivezli v pondělí brzy ráno, všechny v pořádku. Ubytování už mají zajištěné,“ říká starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka

Příjem uprchlíků na polsko-ukrajinské hranici podle něj probíhá velmi organizovaně. „Poláci mají vše pod kontrolou, uprchlíky z hraničního přechodu v Medyce i z dalších přechodů až dolů na jih, převážejí do připravených záchytných stanovišť ve školách, tělocvičnách a podobně podél celé hranice, aby se příjezdové cesty neucpávaly,“ popsal.


Starosta Stodůlka vyrazil na Ukrajinu s Tomášem Sobotou autem frýdlantských hasičů.

Uprchlíkům tam v současné době podle něj nic nechybí. „Neviděl jsem, že by tam byla potřeba nějaká konkrétní materiální pomoc,“ dodal.

Dostat se za ukrajinské hranice je však velmi náročné a dostat se poté z Ukrajiny, ještě náročnější. „Fronta aut na hranici z Ukrajiny do Polska byla včera zhruba 35 kilometrů. Naši uprchlíci v ní byli od sobotního rána a k hranici se poté vydali pěšky. Přejít hranice v Kroscienku včetně všech celních úkonů jim trvalo zhruba 30 hodin,“ uvedl starosta.

Stodůlka proto apeluje na všechny, kteří by se pokoušeli organizovat pomoc na vlastní pěst bez kontaktů na ukrajinské straně, aby svou pomoc spíše koordinovali s organizacemi, které kontakty na Ukrajině mají a dokážou pomoc směřovat přímo na určité místo. A které také řeknou, jaká pomoc je opravdu potřebná. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky uprchlíci, Frýdlant, Ukrajina, válka, stodůlka, uprchlík, Jiří Stodůlka, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu je prvních pět ukrajinských uprchlíků. Přivezl je sám starosta  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.