Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Rusku se podle médií stále nedaří dostat do Kyjeva, přišlo prý o pět stíhaček

Ruským vojskům se podle serveru RBK Ukrajina ani šestý den od zahájení invaze nepodařilo proniknout do metropole Kyjeva. Ukrajinské síly podle ministerstva obrany za pondělí nejspíše sestřelily pět ruských stíhaček a jeden vrtulník. Informace o ruských ztrátách není možné ověřit z nezávislých zdrojů. Ruské dělostřelectvo nejspíše zabilo 70 vojáků Ukrajiny ve městě Ochtyrka. Běloruští vojáci jsou podle ukrajinské armády na cestě k hranicím

Ukrajinská armáda a další složky nadále drží obranu Kyjeva a odráží útoky protivníka, uvedl server RBK Ukrajina ve své zprávě o situaci v Kyjevě. "V danou chvíli je situace pod kontrolou, ruská vojska ve městě nejsou," napsal. Generální štáb dříve sdělil, že se ruské jednotky v noci na dnešek pokusily obnovit ofenzivu proti hlavnímu městu.

Podle satelitních snímků americké společnosti Maxar Technologies se ke Kyjevu přibližuje kolona ruských vozidel až 64 kilometrů dlouhá.

Ministerstvo obrany Ukrajiny dnes uvedlo, že za pondělí 28. února bylo sestřeleno pět ruských stíhaček, podle předběžných údajů nejspíše Su-30 a Su-35. Poblíž Kyjeva byla rovněž sestřelena ruská raketa s plochou dráhou letu a také vrtulník. Ukrajinská letadla podle ministerstva podnikla několik náletů na ruské kolony vozidel a bezpilotní letoun Bayraktar zničil dva ruské systémy protivzdušné obrany Buk a rovněž jeden tank.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondělí vyzval k vytvoření bezletové zóny nad Ukrajinou, kvůli riziku války s Ruskem ale Spojené státy odmítly krok podpořit. Rusko stejný den oznámilo, že ovládlo nebe nad celou Ukrajinou.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Ukrajina, Rusko, útok, invaze, Putin, Kyjev, stíhačka, Ochtyrka, Volodymyr Zelenskyj, USA, Suchoj Su-30, Suchoj Su-35

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rusku se podle médií stále nedaří dostat do Kyjeva, přišlo prý o pět stíhaček  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.