Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Při nejhorší tramvajové nehodě v Praze zemřelo sedm lidí včetně šestiletého dítěte

Sedm mrtvých a více než pět desítek zraněných měla na svědomí nehoda pražské tramvaje, která se stala 17. února 1982. Řidič jedoucí po Letné směrem ke křižovatce Špejchar si u odbočky na tramvajovou smyčku nevšiml přehozené výhybky. Tato nehoda tramvaje je považována za nejhorší v Praze a druhou nejhorší v Česku.

Tramvaj vykolejila kvůli přehozené výhybce

Přeplněná tramvaj linky 26 jela čtvrt hodiny před pátou odpolední po Letenské pláni po tehdejší třídě Obránců míru, která se dnes jmenuje Milady Horákové, ve směru od Strossmayerova náměstí ke křižovatce Špejchar. Kvůli přehozené výhybce tramvaj prudce zabočila doprava ke smyčce, srazila se s osobním autem, převrátila se a zastavila se až o sloup veřejného osvětlení.

„V konečném postavení se vůz nacházel na pravém boku cca 25 m od místa vykolejení, bočně 10 m vpravo od pojížděné koleje. Pohyb vozu po boku byl cca 10 m. Pedál brzdy v poloze odparkováno, řízení vypnuto, pantograf zničen. Demolovaný pravý bok, přední a zadní skla, pantograf a střecha,“ píše se v záznamu o tragické dopravní nehodě.

Sedm mrtvých včetně šestiletého dítěte

Na místě zůstalo šest mrtvých, včetně šestiletého dítěte. Sedmou obětí byl jeden z 13 těžce zraněných, který zemřel po převozu do nemocnice. Tragickou nehodu nepřežili převážně cestující, kteří odstředivou silou vypadli ze zadních dveří a převrácená tramvaj je rozdrtila.

Vůbec nejtragičtější tramvajová nehoda v Česku se stala 13. července 1947 v Ústí nad Labem, kdy po vykolejení přetížené soupravy zahynulo třicet lidí. Na vině bylo zřejmě selhání brzd.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS hlavního města Prahy

Štítky nehoda, MHD, 17. února, tramvaje, historie, Praha, havárie, Česko, Letná, Milada Horáková

Při nejhorší tramvajové nehodě v Praze zemřelo sedm lidí včetně šestiletého dítěte  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.