Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Poslanci se sejdou na únorové schůzi, Farský by měl dnes složit mandát

Poslanci se dnes odpoledne sejdou na řádné únorové schůzi Sněmovny. Hned v jejím úvodu by měl složit mandát dlouholetý poslanec Starostů Jan Farský. Důvodem je jeho půlroční stáž v USA. Kromě toho by poslanci měli na této schůzi rozhodovat o žádostech o vydání někdejšího premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo a Bohuslava Svobody (ODS) v kauze někdejší pražské karty opencard. V pátek by se měli poslanci začít zabývat státním rozpočtem na letošní rok. O tom, kdy se budou jednotlivými body zabývat, rozhodnou poslanci v úvodu schůze.

Farský si mandát původně chtěl ponechat s tím, že ze zámoří případně dorazí na klíčová hlasování. Poslanecký plat chtěl posílat několika neziskovým organizacím. Opoziční politici pak obvinili Farského z pohrdání voliči, ale i podle představitelů vládních stran bylo jeho rozhodnutí špatné. Po tlaku opozice, koaličních politiků a výzvě mateřského hnutí STAN se později rozhodl, že na poslanecký mandát rezignuje.

V návrhu programu únorové schůze je víc než stovka bodů. Je mezi nimi opět volba zbývajícího šestého místopředsedy Sněmovny. Bude již čtvrtá, v předchozích poslanci žádného z nominantů nezvolili. Zřejmě až v dalším týdnu by se měli zabývat spornou novelou pandemického zákona, kterou zamítl Senát. Novela především rozšiřuje možnosti vydávání protikoronavirových opatření a prodlužuje rovněž účinnost zákona z konce února na konec listopadu. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) předpokládá, že Sněmovna senátní veto přehlasuje. V opačném případě vládu požádá na 14 dní o nouzový stav.

Ve středu by poslanci mohli schvalovat návrh zákona o panevropském penzijním produktu. Půjde o daňově zvýhodněnou alternativu k dosavadním produktům určeným ke spoření na důchod.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com/Jan Farský

Štítky ČR, sněmovna, hospodářství, schůze, Jan Farský, Poslanecká sněmovna ČR, Andrej Babiš, Bohuslav Svoboda, ODS, ANO 2011, USA, Opencard, Čapí hnízdo, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslanci se sejdou na únorové schůzi, Farský by měl dnes složit mandát  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.