Počasí dnes25 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Restauratér z Hluboček covidové certifikáty celou dobu nevyžadoval. Kontrola nedorazila

Ode dneška končí povinnost prokazovat se při návštěvě restaurací, služeb a hromadných akcí certifikátem o prodělání covidu-19 či absolvování očkování. „Pro nás to není žádná změna,“ říká restauratér z Hluboček u Olomouce Radovan Hořín. Podnik U Ervina měl po celou dobu otevřeno bez omezení a kontrol, podle Hořína za to žádná sankce nepřišla.

„Byla to od začátku hloupost,“ říká k vládním nařízením omezujícím možnosti návštěv restaurací a služeb Radovan Hořín a dodává: „Některé restaurace si nedaly říct a odmítaly svoje hosty. Lidé jim přestali chodit a obávám se, že hodně lidí se ani po rozvolnění k nim nevrátí kvůli tomu, že je předtím odmítali obsloužit.“

V průběhu loňského podzimu přestaly platit PCR testy pro návštěvy hospod, hotelů i dalších zařízení. Podle nařízení byl nutný certifikát o prodělání nemoci covid-19 nebo dokončené očkování. Před týdnem Nejvyšší správní soud v Brně označil toto pravidlo za nezákonné, vláda poté přikročila k rozvolnění, které platí od čtvrtka. „Je zajímavé, že to soud zrušil až po třech měsících, přitom to bylo jasně nezákonné a diskriminační už od začátku. Přišlo to, až když to vláda prý stejně chtěla rozvolnit. I když tomu taky nevěřím, už zase neměli čas nařízení předělávat kvůli pandemickému zákonu, u kterého měli problémy se schválením. Že by to premiér Fiala nebo ministr zdravotnictví Válek zrušil už teď i bez verdiktu soudu, to se mi nechce věřit,“ uvažuje jeden z provozovatelů restaurace u Ervina.

Od 22. listopadu měl personál kontrolovat u zákazníků platnost certifikátů, ale v podniku v Hlubočkách toto pravidlo nepřijali, podobně jako omezení týkající se otevírací doby. „My ty jejich hry nehrajeme. Stejně jako loni na jaře, tak i letos. Minulý rok jsme nakonec žádnou pokutu nedostali. Ani já, ani manželka jsme nic nemuseli platit, přestupková řízení byla zastavena,“ uvedl Hořín.

Žádné starosti s obhajobou u správního řízení mu podle jeho slov za období od listopadu do února nepřibyly. „Akorát na udání tady byli z veterinární správy. Přijeli, zkontrolovali restauraci a vše bylo v pořádku. Policie ani krajská hygienická stanice tady nebyla ani jednou,“ konstatoval podnikatel z Olomoucka.

Restaurace U Ervina je přitom v regionu jedním z podniků, který nejviditelněji i na sociálních sítích odmítá dodržování vládních restrikcí. Vstup do restaurace je označen zelenou samolepkou volná zóna – bez roušky, bez testu, bez pasu, ale i s nimi. „Zaplaťpánbůh už bylo víc podniků, které měly na dveřích nálepku zelená zóna. Možná neměli z hygieny na kontroly tolik času, anebo do takto označených restaurací nechtěli chodit, protože věděli, že by tam žádným způsobem neuspěli,“ míní Radovan Hořín, který měl pro případ kontroly připravenou argumentaci paragrafem 328 trestního zákoníku a paragrafy 53 a 55 Správního řádu, podle kterých výpověď může odepřít ten, kdo by sobě nebo osobě blízké způsobil stíhání pro správní delikt.

Nejen restaurační byznys se nyní bude postupně snažit dostat na předcházející úroveň  tržeb a zájmu hostů. „Nedokážu posoudit, jaký měly omezení vliv na ostatní restaurace, kde certifikáty po lidech chtěli. Ale co jsem se bavil s lidmi, anebo četl na internetu, tak byly podniky často prázdné. My jsme to nikdy neřešili a přišli i lidi, kteří byli rádi, že po nich nic nechceme. Jezdili i z Přerova, z Prostějova, ze Šumperka nebo samozřejmě z Olomouce,“ uzavřel Hořín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Restaurace U Ervina

Štítky Koronavirus, podnikání, restaurace, společnost, testy, očkování, Krajská hygienická stanice, Hlubočky, Olomouc, Hořín, návštěva, Nejvyšší správní soud České republiky, Petr Fiala, Vlastimil Válek, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Restauratér z Hluboček covidové certifikáty celou dobu nevyžadoval. Kontrola nedorazila  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.