Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Prostějov chce utratit miliony za zeleň. Hloučelu však podle kritiků obětuje výstavbě

Téměř šest šest milionů korun chce prostějovská radnice letos investovat do zeleně. Hodlá zasadit přes dvě stovky stromů, založí nové porosty keřů a vznikne i nová louka. Kritici však radnici zároveň vyčítají, že lesopark Hloučela obětuje výstavbě.

Plán výsadby a uvolnění peněz z fondu zeleně doporučila prostějovským radním komise životního prostředí.

"Půjde o finanční prostředky, které budou využity pro tradiční výsadbu letniček a závěsů na veřejném osvětlení, dále pro výsadbu žardinek, novou výsadbu trvalkových záhonů, stovek keřů, stromů a výsev lučních směsí v travnatých plochách na území celého města,“ potvrdil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Podle náměstkyně primátora Milady Sokolové (ODS), která má na starosti zeleň, město hledá cesty, jak dostat stromy do veřejného prostoru.

"V letošním balíčku výsadeb je připraveno od všeho trošku. Bude doplněno 230 stromů do volných travnatých ploch ve městě, budou založeny nové keřové záhony a dosazeny či obnoveny stávající. Dojde k obnově a doplnění trvalkových záhonů, každoroční výsadbě letniček a k výsevu lučních záhonů," vypočítala Sokolová.

V jarních měsících pak radnice plánujeme výsadbu lilií a ve Vrahovicích počítá se založením nové květnaté louky na ploše bezmála 4 tisíce metrů. "Budou zde vysázeny nové keře,“ upřesnila náměstkyně.

Radnice jde proti vůli vlastních obyvatel

Kritici však radnici vyčítají, že zároveň připravuje změny, které poškodí jediný lesopark v Prostějově. 

Proti plánované výstavbě u Hloučely, jak předpokládá změna územního plánu, již vystoupilo kolem patnácti set lidí. Tvrdí, že jeden z nejdůležitějších rozvojových dokumentů města podlehl dohodám s developery namísto toho, aby sloužil obyvatelům.

Změnu územního plánu přitom nedoporučil odbor životního prostředí ani krajský úřad. "Místo zamýšleného nového městského parku má vzniknout další satelit na orné půdě. A to i přesto, že je ve městě spousta jiných, dosud nezastavěných ploch, které jsou k bytové výstavbě především určeny," vysvětlila členka Spolku na ochranu životního prostředí AJDONY Jana Jílková.

Upozorňuje také, že rozšiřování Hloučely je přáním většiny obyvatel Prostějova. V dotazníkovém šetření, které koncem loňského roku iniciovala sama radnice, totiž lidé nejčastěji navrhovali právě rozšíření biokoridoru Hloučela, který zároveň považují za nejcennější plochu ve městě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Jílková, Bob Pacholík

Štítky zeleň, výsadba, Hloučela, protesty, petice, územní plán, developer, výstavba, byty, Prostějov, stavba, radnice, strom, Jiří Pospíšil, ODS, Vrahovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce utratit miliony za zeleň. Hloučelu však podle kritiků obětuje výstavbě  |  Domácí  |  Drbna.cz

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.